Varför Nordens längsta vattenväg

I landskapet finns osynliga gränser som formar vattendropparnas öde. En sträcka på bara ett par meter avgör om de blir en del av Klarälven och Göta älv eller om de i stället rinner mot Bottenhavet. 

Det är inte alla vattendroppar förunnat att få göra hela resan från glittrande fjällbäck till mäktig älv. På vägen kan de dunsta, släcka törst hos växter och djur, eller ta det lugnt och bli till grundvatten för ett slag. Men de är hela tiden en del av vattnets eviga kretslopp.

Med ovanstående rader inleds boken ”Nordens längsta vattendrag” av författarna Jan-Olov Moberg, Mats Andreasson och Mikael Svensson. Vi får följa författarna på jakten efter Klarälvens källa. Vidare görs intressanta strandhugg på väl utvalda platser längs med vattnets färdväg från fjäll till hav. Informativ, kärnfull och finurligt utformad text tillsammans med vackra bilder gör boken väl värd att läsa, från pärm till pärm. Gång efter gång.

Boken ”Nordens längsta vattendrag” är inspirationen till den paddling vi nu ska göra längs samma sträcka. En resa genom två länder. En paddling i olika typer av vatten från stora sjöar till små åar. En färd genom olika naturtyper från Härjedalens fjällvärld till västkustens klippor.

Foto: Roger Strandberg

Att stilla glida fram på vattnet, lägga till för dagen vid en vacker strand och prova fiskelyckan i klar fjällsjö i hopp om en god middag kommer att vara delar av vår vardag ett par veckor under sommaren 2018.

Vi ska göra vattendroppens resa från källa till hav.