Yukon Arctic Ultra – 2015

Vintern 2015 riktade vi blickarna västerut. Mot Kanada och det mäktiga området Yukon för att delta i Yukon Arctic Ultra. Ett ultramaraton som beskrivs som världens kallaste och tuffaste.

Efter att ha spenderat 139 dagar på tur genom Norge 2013 med kalla temperaturer ner mot minus 35 grader och skidat genom Sverige 2014 med dagsetapper på som mest åtta mil per dag kände vi att det var dags för nya utmaningar där möjligheten fanns att ytterligare öka komfortzonen i vinterfriluftslivet. Yukon Arctic Ultra blev en perfekt tur där sträng kyla och långa dagsetapper kombinerades i en fantastiskt vacker miljö. Under de elva dygn och fyra timmar det tog oss att skida 70 mil föll kvicksilvret som mest till minus 48 grader. Längsta etappen kom den sista dagen och mätte 73 kilometer när vi nådde målet i Dawson City.

Totalt var vi 35 som startade i klassen 70 mil. 12 kom i mål och vi skidade in som nummer åtta och blev därmed de första svenskarna någonsin att slutföra Yukon Arctic Ultra. Nu vet vi att vi besitter kunskaperna att må bra trots sträng kyla. Med detta i ryggsäcken växer lusten att upptäcka fler platser långt där borta.

Här kan du läsa Yukon Arctic Ultra – The story

 

Kortfakta

Start: Whitehorese, Yukon, Kanada

Slut: Dawson City, Yukon, Kanada

Sträcka: 700 kilometer

Antal dagar: 12

 

Läs mer om Yukon Arctic Ultra på länkarna nedan

Bansträckning

Om Yukon Arctic Ultra

Varför Yukon Arctic Ultra

Utrustning

Live tracking

SPOT