Varför Yukon Arctic Ultra?

 

På väg genom landskapet längs Yukon River Foto: Martin Hartley

På väg genom landskapet längs Yukon River
Foto: Martin Hartley

För oss handlar utelivet om att må bra. Om att uppleva storslagen natur, njuta av skidglädje och att få leva det enkla livet på tur. Att prestera för att besegra naturen är inget vi är intresserade av att göra. För oss är det mer relevant att leva med naturen. Så hur kommer det sig då att vi väljer att delta i en arrangerad tävling? En tävling som dessutom beskrivs som världens tuffaste i sin genre?

Efter att ha skidat genom Norge 2013 och genom den svenska fjällkedjan 2014 kände vi att det var dags att rikta blickarna utanför Skandinavien för att planera nästa tur. Kanada är ett land som erbjuder möjligheter till långa skidturer bland berg och blev snabbt intressant. Av en händelse snubblade vi över Yukon Arctic Ultra men lade ganska snabbt ner tanken på att vara med då en tävling egentligen inte intresserade oss. Men ju mer vi läste om arrangemanget, desto mer insåg vi att de 70 milen (430 miles) mellan Whitehorse och Dawson City erbjuder ett vackert landskap, med stora skogar och höga berg där leden slingrar sig fram, delvis i dalgången där den mäktiga Yukon River flyter.

Sedan tävlingen startade 2003 ha endast en skidåkare lyckats genomföra hela sträckan. Efter att ha läst flera ”Race reports” blev det tydligt varför så många bryter. Fokus ligger på prestation och tävling, att så snabbt som möjligt förflytta sig från start till mål. Att ta hand om kroppen för att undvika förfrysningar, få i sig rätt mängd med energi och vätska och få tillräckligt med sömn blir då svårt och glöms bort.  Resultatet blir att turen tar slut innan målet har nåtts.

Vi är beredda att utmana oss själva och vårt de Luxekoncept rejält! Går det att genomföra världens tuffaste ultramaraton på skidor de Luxe-style?

/David & Niclas