Om Nordenskiöldsloppet

Vad vore en vinter utan ett skidprojekt? En annorlunda vinter i jämförelse med de senaste åren, inte minst. Efter att ha skidat Norge på langs 2013, Vita Bandet 2014 och genomfört Yukon Arctic Ultra 2015 så är suget stort att även 2016 få komma ut på skidor. Praktiska omständigheter medför dock inga tidskrävande turer detta år. Därför är det väldigt lämpligt att Nordenskiöldsloppet nu gör ”comeback” efter att ha legat i träda 132 år. Skidloppet, som troligen är ett av världens äldsta, har endast arrangerats vid ett enda tillfälle 1884.

Men vad är det då som är så speciellt med Nordenskiöldsloppet? Två saker:

  1. Längden. 22 mil med start utanför Jokkmokk, upp till Kvikkjokk för att sedan skida åter till Jokkmokk.
  2. Historien. Polarexpedition, misstro och återupprättelse genom en aldrig tidigare skådad förmåga till förflyttning med skidor.

Efter hemkomsten från Grönlandsexpeditionen 1883 berättade polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld om upptäckten att Grönland var helt täckt av is. Även de centrala delarna som Nordenskiöld själv varit övertygad om skulle bestå av stora skogar. Med på turen för att utföra rekognosceringen var de två Jokkmokkssamerna Tourda och Rassa. När de återvände till kusten efter skidturen till Grönlands centrum och rapporterade sin upptäckt hade de skidat 460 kilometer på 52 timmar. Nordenskiöld var hänförd av deras förmåga att förflytta sig på snö. Precis som han själv hade anat avfärdade övriga forskarvärlden denna upptäckt då den allmänna uppfattningen var att en förflyttning av denna kaliber var omöjlig!

Hur skulle nu skidförmågan bevisas för övriga världen. Genom att arrangera ett riktigt långt skidlopp med topografi som påminde om den grönländska så klart! På startlinjen fanns expeditionsdeltagaren Tourda som till yrket var vargjägare. Ett yrke som krävde exceptionell skidförmåga och uthållighet då en jakt kunde pågå i flera dygn tills vargen utmattad föll till marken och kunde dräpas genom att Tourda borrade sitt spjut i djurets kropp.

Med tiden 21 timmar och 22 minuter skidade Tourda in som segrare i det första Nordenskiöldsloppet. Spår existerade inte och skidorna vägde närmare två kilo styck. Världspressen rapporterade och alla tvivel på Grönlandsexpeditionens eventuella riktighet raderades. Sedan dess har skidor varit det givna färdmedlet för lyckade expeditioner i polarklimat.

Läs mer om Nordenskiöldsloppets historia här! 

Loppets längd

För att verkligen tysta alla tvivlare ansåg Nordenskiöld att loppet måste vara av sådan längd att ingen kunde ifrågasätta skidförmågan hos expeditionsdeltagarna. De 22 milen tur och retur mellan Jokkmokk och Kvikkjokk kunde man dessutom följa vattendrag och därmed få en topografi som påminde om den på Grönland. Den totala stigningen är endast 350 höjdmeter. Att jämföra med Vasaloppets stigning, som anses vara ett flackt lopp, på cirka 1000 höjdmeter. Maxtiden är 30 timmar. Rekordtiden från 1884 är 21 timmar och 22 minuter. Loppet avgörs i klassiks stil. Det är preparerade spår och ett 25 tal vätskestationer längs vägen.

Med tanke på utvecklingen inom löpning där sträckorna ökat lavinartat senaste åren och utmaningen med ett maraton inte längre verkar räcka är det inte konstigt att det nu kommit ett skidlopp som är nästa 2,5 gånger längre än Vasaloppet. Dessutom har Nordenskiöldsloppet en häftig historia.

Läs mer om Nordenskiöldsloppets bansträckning här!

Varför Nordenskiöldsloppet?

Vi gillar att åka skidor. Det är bland det bästa vi vet. Ibland tillåter inte praktiska omständigheter att vi prioriterar långa skidturer som pågår i flera veckor. Därför blev vi glada när Nordenskiöldsloppet gjorde comeback!

Att skida Nordenskiöldsloppet innebär en möjlighet till en spännande skidutmaning i komprimerat format. Vi får besöka nya platser och samtidigt utmana våra komfortzoner inom skidåkning. Vi ser fram emot att stå på startlinjen den 10 april!

Följ oss gärna här på hemsidan och på sociala medier som Facebook  (deluxeturer) och Instagram (@deluxeturer).

Team Deluxturer i Nordenskiöldsloppet 2016

David Erixon 2 Foto_Niclas Bentzer Webanpassad

David Erixon

Ålder: 35

Tidigare meriter från skidtävlingar: Har skidat Vasaloppet 17 år i följd. Bästa tid: 4:21:15 Bästa placering: 276

Styrka i skidspåret: Gör bättre resultat ju längre distansen är.

Mål med Nordenskiöldsloppet: Slå förra loppets segrartid.

Niclas Bentzer Foto_David Erixon Webanpassad

Niclas Bentzer

Ålder: 30

Tidigare meriter från skidtävlingar: Har få erfarenheter av nummerlapp. Genomförde Kungsledenrännet 2014 (80 km mellan Hemavan och Ammarnäs) som en del av Vita Bandet iförd turmundering. Blev inte sist.

Styrka i skidspåret: Rätt bra på att fylla på energi genom att äta och dricka.

Mål med Nordenskiöldsloppet: Mål ett: Komma i mål. Mål två: Slå förra loppets segrartid.

God tur!

/David och Niclas

Läs mer!

Bansträckning Nordenskiöldsloppet

Historia Nordenskiöldsloppet