Redan 1880 föreslår polarfararen och upptäcktsresanden Erik Adolf Nordenskiöld att så kallade riksparker ska inrättas i den nordiska vildmarken. Efter amerikans modell från Yellowstone. Det dröjer dock till 1909 innan nationalparksreformen röstas igenom och Sverige inrättar nio nationalparker som första land i Europa. Dessa är Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandö, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet och Sonfjället.
Idag finns 30 nationalparker. Den senaste, Åsnens Nationalpark, invigdes 2018.
Att inrätta nya nationalparker är ett krävande arbete. Många aktörer berörs i processen och påverkas av utfallet. Naturvårdsverket har pekat ut 12 lämpliga områden för bildandet av nya nationalparker. Exempelvis Sankt Annas skärgård i Östergötland och Vålådalen-Sylarnas fjällområde i Jämtland.Nationalparkerna ska förutom att skydda värdefull natur inspirera till naturupplevelser. Många av nationalparkerna är tillrättalagda för att underlätta besök i skog och mark. Exempelvis genom tydliga vandringsleder med spänger, skyltar och broar. Vid entréerna finns spännande information och om vetgirigheten inte har blivit stillad kan guidade turer ofta erbjudas.
Tänk på att särskilda regler förekommer inom en nationalpark och det är din skyldighet som besökare att ta reda på och agera efter dem.
Nationalparker existerar över hela världen. Några internationellt kända är Stora Barriärrevet i Australien, Grand Canyon i USA och Serengeti i Tanzania.
Läs mer om Sveriges nationalparker på Naturvårdsverkets hemsida SverigesNationalparker.