Två månader till julafton, jag firar med paket från Bergans.

Idag är det exakt två månader kvar till julafton. Det känns som att vintern fortfarande är väldigt avlägsen här i södra Sverige men lite paketöppning har det i alla fall blivit. Lantbrevbäraren stannade till och tutade utanför och det visade sig att han hade med sig ett stort paket från Bergans. Posten nämns ofta i kritiska ordalag men det här var verkligen service och värt en guldstjärna i kanten.

Jag och Niclas har noggrant kollat igenom Bergans sortiment för att hitta den utrustning och de kläder som vi tror ska bli optimala under turen i Yukon. Vi har dock inte känt på alla saker innan så det är med stor nyfikenhet och förväntan som jag öppnar paketet.

Efter att ha provat igenom allt har jag en mycket bra känsla i kroppen. De här sakerna känns verkligen bra. Förmodligen är det en kombination av att vi nu verkligen börjar veta vad vi vill ha för utrustning på långtur i kombination med att Bergans har ett väldigt brett sortiment av bra produkter. Känner mig mycket belåten med våra val så här långt men nu börjar den verkliga testen när vi ska ut och börja använda dem på riktigt. Jag längtar så till snö och kalla vinterförhållanden.

Många av plaggen tillhör Bergans nya Slingsby-serie. En samling produkter framtagna för att passa till topptur och fjällsport. Gemensamt för dem är att de fokuserar på låg vikt och endast de nödvändigaste funktioner. Jag tog lite bilder att ha som stöd för att berätta om de kläder vi satsat på.

Utne pants: Dessa byxor använde jag under hela Vita bandet. Skönt stretchande material som stöter ifrån sig vatten bra om det stänker lite. Kommer förmodligen inte användas i Kanada. Hellstugutind Jacket: Riktigt gosigt fleecematerial och bra passform.

Hellstugutind Jacket: Riktigt gosigt fleecematerial och bra passform.
Utne pants: Dessa byxor använde jag under hela Vita bandet. Skönt stretchande material som stöter ifrån sig vatten bra om det stänker lite. Kommer förmodligen inte användas i Kanada.

Storen pants: Lätt 3-lagers skalbyxa med dragkedja längs med hela benen. En funktion som jag tycker är nödvändig på en skalbyxa som ska användas på långtur. Man måste kunna ventilera ordentligt när man blir varm.

Storen pants: Lätt 3-lagers skalbyxa med dragkedja längs med hela benen. En funktion som jag tycker är nödvändig på en skalbyxa som ska användas på långtur. Man måste kunna ventilera ordentligt när man blir varm. Det sägs att samerna har ett uttryck som heter ”Svettas du så dör du”, och det vill man ju inte.

Lätt 3-lagers skaljacka som känns mycket följsam. Har långa dragkedjor för ventilation under armarna. Nu är ju jag onekligen part i målet men måste ändå säga att jag tycker att det ser bra ut. Så länge kraven på funktion är uppfylla är det såklart en stor bonus.

Storen jacket: Lätt 3-lagers skaljacka som känns mycket följsam. Har långa dragkedjor för ventilation under armarna.
Nu är ju jag förvisso part i målet men måste ändå säga att jag tycker att det ser bra ut. Och så länge kraven på funktion är uppfyllda är ju det en stor bonus.

Elgå hat: En rejäl mössa att mysa runt i när det kyler på. Expedition down parka: Extremt varm dunjacka. Stort plus att den är lång och att den är förstärkt över axlarna. Mjölkedalstind 3/4 byxa: Smidigt förstärkningsbyxa med syntetfyllning. Dragkedja längs med hela sidan och enkla att dra på om man pausar när det är kallt på riktigt. Down mitten: På min vänstra hand har jag en tumvante som är fylld med dun. Den är förstärkt med skinn på greppytorna och känns mycket lovande. Finse mitten: På min högra hand har jag utanpå dunvanten dessutom förstärkt med ett slitstark skal som gott och väl täcker handlederna.

Elgå hat: En rejäl mössa att mysa runt i när det kyler på.
Expedition down parka: Extremt varm dunjacka. Stort plus att den är lång och att den är förstärkt över axlarna.
Mjölkedalstind ins 3/4 pants: Smidig förstärkningsbyxa med syntetfyllning. Dragkedja längs med hela sidan och enkla att dra på om man pausar när det är kallt på riktigt.
Down mitten: På min vänstra hand har jag en tumvante som är fylld med dun. Den är förstärkt med skinn på greppytorna och känns mycket lovande.
Finse mitten: På min högra hand har jag utanpå dunvanten dessutom förstärkt med ett slitstark skal som gott och väl täcker handlederna. De ska mycket till om jag ska frysa med den kombinationen.

Utöver kläder så kommer vi även att använda tält, sovsäckar, ryggsäckar, liggunderlag och packpåsar från Bergans. Men mer om detta i senare inlägg.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.