Tävling på 5000 meter stakmaskin

Förra torsdagen var det tänkt att tävlingssäsongen i Småland skulle inledas med Huskvarnaloppet. Den totala avsaknaden av snö gjorde självklart att tävlingen fick ställas in. Men ett par klubbkompisar till mig som driver bloggen Holaveden bestämde sig för att tävla ändå. Detta genom att uppmana och bjuda in till Holavedsmästerkap på 5000 meter stakmaskin av modell skierg. Upplägget var att man skulle köra 5000 meter på valfri skierg och sedan skicka in en bild på slutresultatet. Detta skulle ske mellan torsdag och lördag förra veckan.

David stakar frenetiskt.

David stakar frenetiskt.

Jag ville så klart ta mig an utmaningen och beger mig till  JOK:s klubbstuga Sörgården i Taberg. Frånsett 3 * 500 meter en vecka tidigare är detta min första kontakt med detta ruggigt effektiva redskap.  Jag visste inte riktigt vad jag givit mig in på men triggades av att det hette tävling. Jag öppnar  friskt men efter 300 meter är jag så full med mjölksyra att jag på allvar överväger att avbryta. Känner jag inte lite i halsen kanske? Skärp dig David! Jag bestämmer mig för att bita ihop och låta det bli ett utsökt träningspass. Jag hade tyvärr glömt pulsbandet hemma men jag jag skulle misstänka att jag hade ett riktigt högt snitt. Åtminstone mycket högre än vad jag skulle kunna pressa fram stakandes på rullskidorna.

Efter någon kilometer har jag kommit in i det hela och i slutet av mitt lopp blir jag flitigt påhejad av Fredrik Georgsson som är nästa person på tur denna flitens lördagförmiddag.  Jag drar av en riktig spurt och landar till slut på 20:28,3  Fredrik hade ett tidigare pers på 21:00 och går nu för att klå mina 20:28. Den projicerade sluttiden visade redan efter 500 m att han ska landa just där i krokarna och han ger verkligen allt för att lyckas. Men till slut visar det sig att jag vinner denna interna fight med endast 2 sekunders marginal. Vi körde på motstånd 8 om någon skulle undra.

Fredrik Georgsson bjuder hårt motstånd vid stakmaskinen i Sörgårdens källare.

Fredrik Georgsson bjuder hårt motstånd vid stakmaskinen i Sörgårdens källare.

Jag kan konstatera att riktiga skidor är betydligt roligare än stakmaskin och att jag där presterar betydligt bättre resultat. Men detta är ett ruskigt effektivt träningsredskap och jag tackar Holaveden för ett mycket bra initiativ! Det kommer definitvt att bli mer skierg för min del framöver om vintern fortsätter på detta vis.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.