Utrustningslista

Att skida långa sträckor varje dag i kombination med extremt kalla temperature gör utrustningsfrågan extra delikat. Hur ska man tänka för att kunna skida tämligen snabbt men ändå ha med tillräckligt med utrustning för att klara att bo ute flera nätter i följd med temperaturer som kan droppa ner mot -40. Vi har packat, testat, packat om och testat igen. Det är verkligen en process att komma fram till det man tror är den ultimata utrustningen för turen. Speciellt när låg vikt är prioriterat. Nu har vi hittat en uppsättning med utrustning vi tror på, men jag antar att vi efter turen vet ännu mer.

Foto: David Erixon

Foto: David Erixon

Säck, pulka eller en kombination?

En fråga vi bollat fram och tillbaka är ryggsäck, pulka eller ryggsäck i kombination med pulka. Under Vita Bandet 30 dagar skidade vi med enbart ryggsäck. Men den turens förutsättningar (Svenska fjäll med möjlighet att bo inne varje natt, proviantera relativt ofta och vårvinter utan extremt kalla temperaturer) gjorde att vikten på medhavd utrustning, inklusive mat och vatten landade på 15 kilo per person. Nu är vi uppe på en bit över 20 kilo per person. Det upplevde vi lite för hämmande under vår nyårstur i Grövelsjön. Därför har vi nu landat i att köra pulka i kombination med ryggsäck. En del i pulka och en del i säcken med möjlighet att justera efter underlagets förutsättningar. Vid extrema snöfall kan det exempelvis vara till stor fördel att inte dra pulka men vid fasta underlag kan pulka glida så lätt att den knappt utgör något motstånd alls. Vi kommer att presentera vår pulkalösning vid ett senare tillfälle då vi fortfarande väntar på att få den levererad.

Foto: David Erixon

Foto: David Erixon

Om utrustning

När man ska ut på tur, oavsett om det är en dagstur eller en långtur, måste utrustningen man medför vara ändamålsenlig. Med utrustningens hjälp ska man klara de basala behoven av att hålla sig varm, torr, mätt och att man hittar rätt. Fixar man ovanstående fyra punkter så blir utevistelser oftast trevliga. Brister man på någon punkt så kan det istället bli mycket olustigt att vara ute. Men bra prylar kan aldrig ersätta fjällkunskap!

En fullständig friluftsutrustning är något man bygger upp under flera år. Det tar tid att lära känna sina egna behov och utrustningens kapacitet. Den ”onödiga” utrustningen sållas bort och med tiden får man en personlig och väl fungerande utrustning där varje pryl fyller flera viktiga funktioner. Tack vare våra samarbetspartners får vi möjlighet att använda oss av världsledande utrustning! Det för att vi kan lägga mer fokus på att uppleva istället för att fundera på om utrustningen kommer att hålla eller ej.

När man ska planera sin utrustning kan det vara lättare att göra det om man utgår från olika områden. Vi har valt följande:

– Kläder
– Matlagning
– Övernattning
– Utrustning
– Reparation
– Medicinkit
– Hygien
– Teknisk utrustning

Hela vår utrustningslista för Yukon Arctic Ultra är nu publicerad här på hemsidan. Du hittar den under fliken Yukon Arctic Ultra, eller så klickar du här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.