På fågelspaning vid Ånnsjön

Vi hör och ser dem varje dag. Speciellt nu på vårkanten ljuder tonerna när uppvaktningen av det motsatta könet är i full gång. Jag pratar om fåglarna. Vem förundras inte av att se en majestätisk rovfågel segla i skyn med imponerande vingbredd eller av storlomens locktoner som ekar över sjön en ljum sommarkväll. Kanske har du någon gång förbannat kanadagässens förmåga att förvandla den fina badplatsen till ett minerat fält omöjlig att placera ut handduken på för att idka soldyrkan eller fiskmåsens skrän utanför ditt sovrumsfönster en tidig morgon på veckans enda lediga dag. De finns i våra liv och berör oss alla på något sätt.

Men hur många fåglar kan du egentligen para ihop namn, utseende och läte på? Jag kan betydligt färre än vad jag skulle önska, för fåglar intresserar mig. Jag imponeras av personer som plötsligt stannar till riktar örat mot skyn och stilla utbrister: ”Hör du gransångarens kvitter. Det låter som den säger Sill-Salt-Slil, Sill-Salt -Sill”. Kan det finnas ett bättre sätt att lära sig mer om fåglar än att bege sig ut på fågelskådning tillsammans med goda vänner, varav en är fågelexpert! Därför packade vi ryggsäckarna fulla med matsäck, hängde kikarna runt halsen och begav oss till Ånnsjön i västra Jämtland. En känd fågelsjö som lockar till sig mängder med olika arter.

En knipa, hanne.

En knipa, hanne.

 

Ånnsjön ligger precis bredvid E14 ett par mil väster om Åre. Runt sjöns västra delar finns flera platser med fågeltorn, gömslen, informationsskyltar och leder att vandra på. Ånn, Klocka och Handöl är utmärkta platser att utgå ifrån när du ska fågelskåda i Ånnsjön..

Skärmavbild 2015-05-09 kl. 14.03.42

Ånnsjön är en nästan cirkelrund sjö mellan Åre och Storlien. Den ligger på 525 meter över havet och är vackert inringad av fjäll på flera sidor. Sjöns västra del är tämligen grund och stranden är mestadels myrmark. Den oregelbundna strandlinjen bildar på flera ställe små laguner och det finns fler större tillflöden som Enan, Handölan och Rekån. Här finns flera biotoper som uppskattas mycket av såväl andfåglar som vadare, tättingar och rovfåglar.

Fågelsjö med fjällutsikt.

Vi parkerade bilen i Ånn och efter en kort promenad på ett par hundra meter anländer vi till det första fågeltornet och gömslena. Med hjälp av våra kikare och fågelexpert Johan kunde vi snabbt urskilja flera arter. Bland annat var det gott om vigg och knipa som behagligt låg och flöt på vattenspegeln. Kniphanen är lätt att känna igen på sitt vita fält framme vid näbben. Vid strandkanten promenerade både storspov och småspov, båda drillandes sin karakteristiska sång.

På span.

På span.

Efter ytterligare en kortare promenad anlände vi till nästa fågeltorn. Denna gång ett rejält högt. Högst upp en härlig terass skyddad från vind med ett rejält staket och dessutom utrustat med bänkar och bord. Solen värmde skönt och vad är då lämpligare än dagens första fika. Dessutom hanns det med ett parti Yatzi i goda vänners sällskap.

I goda vänners lag

I goda vänners lag

En riktig raritet som finns vid Ånnsjön är dubbelbeckasinen. Förr var den allmänt utbedd i Skandinavien men häckar nu endast i fjällvärlden. Favoritfödan är daggmask och därför återfinns den nästan uteslutande på så kallade översilningsmyrar som är en sluttande myrmark med en ständigt tillförsel av vatten från högre områden. Vid häckingstid samlas hannarna vid speciella spelplatser där de gör upp om honornas gunst. Fler fågelarter där det förekommer spel, i vilka det kan gå hett till, är exempelvis orre, tjäder och brushane.

Med en tubkikare blir allt tydligare.

Med en tubkikare blir allt tydligare.

Förutom matsäck, kläder efter väder och kikare är en fågelbok mycket bra att ha med sig ut på fågelspaning. Speciellt om man inte har tillgång till en privat ornitolog. Att kunna artbestämma det man ser och då dessutom lära sig mer är roligt. Det finns även en bra app till smartphones som heter Kviddevitt. Där kan man söka på alla fågelarter i Sverige, se bilder, läsa information och även höra deras läten.

Väl åter vid bilen hade plötsligt mer än fem timmar förflutit av dagen. Nu kan jag några fler arter än när dagen började, vilket är tillfredställande. Tack alla inblandade för en mycket rolig och lärorik dag!

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.