Ny pallplats och ett personbästa på 10 000 m!

I helgen passade jag på att tävla igen. Det arrangerades kretsmästerskap för Jönköpings friidrottskrets och denna gång var det 10 000 meter bana som stod på menyn. Jag har bara sprungit den distansen på bana en gång tidigare för exakt fem år och två dagar sedan. Jag trivs onekligen bäst med att springa i terrängen och allra helst i teknisk fjällterräng men banlöpningen har onekligen sin tjusning.

Det är 25 varv som ska avverkas på ett 400-meters varv och belöningen ligger så klart inte i det fascinerande och växlande landskapet som passeras. Utan det blir snarare en inre resa, en resa med kroppen mot klockan. Inför denna dag var mitt personbästa på denna distans 35:59. Självklart ville jag putsa till den tiden och jag räknade ut att för att klara mig under 35 minuter så fick varje varv ta 1 minut och 24 sekunder. Många gånger är det lätt hänt att man springer snabbare i början på ett lopp men jag har märkt att de gånger jag sprungit som allra bäst så har jag hållit ett väldigt jämnt och fint tempo under hela loppet. Min ambition inför loppet är alltså att springa med ett avslappnat steg och hålla mina varvtider.

Inte världens bästa löpväder men helt ok. Cirka 12 grader, lätt vind och lätt regn.

Inte världens bästa löpväder men helt ok. Cirka 12 grader, lätt vind och lätt regn.

Vi är inte särskilt många som samlats på Råslätts Idrottsplats denna höstdag men det är några riktigt snabba gossar med på startlinjen. Dels Jonas Linderholm tävlandes för Huddinge AIS som har målet att gå under 33 min. Oskar Claesson som är klubbkompis till mig i IF Hallby är även han god för liknande tider. Totalt är vi tio personer på startlinjen. Ingen stor skara människor men antalet känns ganska oviktigt för mig då mitt mål för dagen inte gäller specifika placeringar utan att få till en bra tid.

När starten går släpper jag ganska omgående Jonas och Oskar för att istället fokusera på mitt eget lopp. Jag hamnar i ett ingenmansland och får genomföra loppet helt på egen hand. Det hade såklart underlättat att ha någon konkurrent som hållit ungefär samma fart eller något snabbare än mig själv men nu får sig istället psyket ett bättre träningspass.

De första fem varven rullar det på riktigt fint och jag ligger utan problem på mina planerade varvtider. Men sedan får jag börja slita mer och mer för varje varv som går. Jag passerar 5 000 m på 17:36 och ligger alltså bara 6 sekunder efter min planerade passering. Jag tänker att om jag bara lyckas hålla mina varvtider nu så kanske jag sedan på de sista varven kan ta in de sekunder jag tappat. Så blir dock inte fallet utan jag fortsätter att tappa cirka två sekunder per varv. De sista varven trycker jag verkligen på allt jag har och jag går i mål på nytt personbästa med tiden 35.30.8 och blir 3:a. Visst hade jag hoppats på att kunna gå under 35 men jag är mycket nöjd med att ändå ha putsat till personbästat med 28 sekunder.

Simon Jonsson 6:a, Oskar Claesson 2:a, Jonas Linderholm 1:a, David Erixon 3:a.

Simon Jonsson 6:a, Oskar Claesson 2:a, Jonas Linderholm 1:a, David Erixon 3:a.

Jonas fick på ett riktigt bra lopp och sprang mycket nöjd in på nytt personbästa på tiden 32.20.7. Oskar kom tvåa på fina tiden 33.11.3. Oskar som dock gör liknande tider på kuperade banor hade hoppats på en något snabbare tid.

Tack till eldsjälen Anders Grönvall som arrangerade loppet.

/David

En reaktion på ”Ny pallplats och ett personbästa på 10 000 m!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.