Transportlöpning

På fjället pratar vi ibland om transportlöpning. Vi som jobbar på de olika fjällstationerna brukar hälsa på varandra när vi är lediga. Själva huvudsyftet är då att ta sig till en annan plats och transportalternativen är för de flesta att gå eller springa. Några få väljer att cykla ibland men för det första måste du då äga en rejäl mountainbike och dessutom är inte alla fjällets stigar cykelbara.

Oavsett transportsätt så är själva målet med förflyttningen att nå en speciell plats för att träffa vänner eller kanske att komma till en bilväg för att man måste ta sig till människobyn. För egen del brukar jag transportera mig genom att springa och utan att det var själva syftet får jag utöver min transport en fin fjälltur och ett bra träningspass. Och utan att själva löpningen varit huvudmålet så har man på en helg plötsligt sprungit ihop ett maraton eller två.

På fjället kallar vi det transportlöpning men det faller ju in under begreppet vardagsmotion. Något som jag tror är väldigt nyttigt både för individen och samhället i stort. Att någon gång i veckan gå eller cykla till jobbet kan i långa loppet göra en enorm skillnad. Man får en bättre hälsa och trots att man kanske varit tvungen att gå upp en halvtimme tidigare så är man ändå piggare på jobbet. När jag jobbar på fjället så har jag bara cirka 30 meter att gå från personalhuset till fjällstationen så det känns inte som en jätteutmaning att lösa jobbpendlingen.

Tabergsån Foto: David Erixon

Tabergsån
Foto: David Erixon

Längs med Tabergsån finns fler kulturminnen i olika skick. Här ses ett gammalt skelett till en vattenledning. Foto: David Erixon

Längs med Tabergsån finns flera kulturminnen i olika skick. Här ses ett gammalt skelett till en vattenledning.
Foto: David Erixon

På fjället är det så självklart att transport -löpa, -gå eller cykla  eftersom det inte finns några alternativ men jag tänker varje sommar att det här borde jag ju börja med även utanför fjället. Så i höst har jag haft som mål att nu och då springa när jag ska till närmsta samhället Taberg som ligger en mil hemifrån. Att springa på asfalt tycker jag inte är särskilt lustfyllt så jag har spanat ut lite olika skogsvägar och stigar som jag använder mig av istället. Varje gång brukar jag passa på att förändra sträckan lite och på så vis upptäcka nya stigar och platser. Jag gör det verkligen inte dagligdags men någon gång i veckan och jag älskar det verkligen. I söndags till exempel så sprang jag hem ifrån Taberg. Jag började med att följa en å som heter Tabergsån söderut. Vacker stiglöpning med mycket fartkänsla och en massa fin natur. Jag fortsatte sedan ut mot ett ställe som heter Vederydssjön och fortsatte på grusvägar via Tranhult och Hestra för att slutligen ta mig hem. Jag fick se en brusande å, sjöar och fina stigar. Jag fick se kor, hästar och en orre. Dessutom fick jag motion på köpet.

En fin stig går på många ställen längs med Tabergsån. Foto: David Erixon

En fin stig går på många ställen längs med Tabergsån.
Foto: David Erixon

Transportlöpning är lycka. Foto: David Erixon

Transportlöpning är lycka.
Foto: David Erixon

För övrigt så har det i dagarna kommit ett nytt nummer av Vasalöparen, en tidning som skickas till alla som ska delta i kommande vasaloppsvecka. Vasalöparen brukar bjuda på mycket intressant läsning och denna gång stod det bland annat om vår kommande tur.

Senaste numret av Vaslöparen

I senaste numret av Vaslöparen står det lite om vår kommande tur.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.