Test av fuktspärr i sovsäck.

Nu har jag provsovit en natt i den nya fuktspärren till sovsäcken och jag tänkte delge mina iakttagelser.

För att förhindra att sovsäcken under natten blir fuktig av svett så kan man använda en fuktspärr. Det är typ ett sovsäckslakan som är vattentätt. Somliga säger att det är är ett måste när man ska på flerdagarstur vintertid. På grund av det faktum att dunsovsäcken snabbt tappar mycket av sin isolerande förmåga ju fuktigare den blir. Andra säger att det blir otroligt instängt, klabbigt och typ omöjligt att sova när man använder en fuktspärr. Jag tänkte att det finns ju bara ett sätt att ta reda på hur det funkar för mig. Så jag skaffade en fuktspärr och i natt blev det en utenatt.

Uppblåsbart liggunderlag, sovsäck( Bergans, Senja zero), fuktspärr(Western mountaineering, hotsac).

Uppblåsbart liggunderlag, sovsäck( Bergans, Senja zero), fuktspärr(Western mountaineering, hotsac).

De yttre förutsättningarna denna natt var en temperatur på +3 grader och jag låg under ett tak. Jag hade en tunn dunsovsäck från Bergans som heter Senja zero. Själva fuktspärren är helt tät och dess insida är reflekterande likt en nödfilt/space blanket. Jag valde att sova med ett tunt ullunderställ på mig för att slippa känslan av blöt plast mot huden.

Skrev ett inlägg på vår fb-sida igårkväll och fick en massa intressanta kommentarer och kan nu efter en natt med fuktspärr konstatera att jag delar många av dessa synpunkter. Jag reflekterar kring några av dessa här. Att ha ett underställ på sig kändes ju helt rätt för att få en skönare sovkomfort och slippa den plastiga känslan. När jag kröp ner i säcken så drog jag åt den kring halsen som jag brukar för att värmen inte skulle smita ut, medveten om att fukten inte heller skulle kunna komma ut. Vaknade 01:30 och var ordentligt blöt om benen. Inte helt oväntat att det skulle vara lite fuktigt men smalbenen var verkligen blöta. Orsaken tror jag delvis var att jag var lite för varmt klädd. Sovsäcken i sig själv värmer ju bra och dessutom så säger vissa att fuktspärren i sig höjer komforttemperaturen med mellan 5 och 10 grader. Så jag tog av mig långkalsongerna för att jag ville bli svalare och så ville jag också känna hur ”plastigt” det skulle kännas. Dessutom ville jag skapa bättre ventilation genom att jag inte drog åt fuktspärr och sovsäck runt halsen. När jag vaknade till senare under natten valde jag dessutom att försöka ventilera ur fuktspärren genom att öppna upp den maximalt.

Efter att ha vidtagit ovanstående åtgärder tycker jag ändå att nattsömnen blev över min lågt ställda förväntan. Jag plågades inte särskilt mycket av att ha fuktspärren direkt mot huden och blev inte för svettig. Men jag skulle ha sovit bättre utan fuktspärren.

Det stora pluset är att kunna vakna på morgonen och ha en helt torr sovsäck. Eller rättare sagt att kunna lägga sig nästa natt i en helt torr sovsäck. Nu har jag ju bara sovit en natt i fuktspärren men min slutsats så här långt är följande:

Om jag bara ska ut och använda sovsäcken i ett par nätter så skulle jag skippa fuktspärren. Men om jag skulle vara ute mer än 4-5 nätter skulle jag definitivt använda den. De gånger under Norge på langs som vi sov i tält i mer än 5 nätter i följd så var sovsäcken verkligen blöt när man väl plockade upp den inomhus för att torka den. Och den värmde definitivt inte lika bra den 5:e natten som den första.

Själva problemet är ju som sagt att vi människor hela tiden svettas lite, även när vi ligger helt stilla och sover. När det är sommar och varmt så åker det mesta av denna vattenånga igenom sovsäcken och ut i fria luftan. Men i takt med att den omgivande temperaturen blir kallare så kondenseras denna fukt innan den lämnat sovsäcken.I ett första skede på sovsäckens yta. Och ju kallare det blir desto längre in i sovsäcken kryper daggpunkten, som Kalle berättar om i sin kommentar. Är det riktigt kallt ute och du dessutom vill få daggpunkten att hamna utanför sovsäcken så är det ett jättebra tips att förstärka sovsäcken genom att till exempel lägga sin tjocka dunjacka ovanpå. Den gör alltså bättre nytta där än i sovsäcken. Men en fuktspärr gör som sagt att du helt slipper denna problematik.

Över nyår så ska vi ut på en testtur. Vi hoppas självklart på rejäl kyla och jag ser fram emot att utvärdera fuktspärren ännu mer. Jag återkommer med mer reflektioner angående fuktspärren efter den turen.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.