Pulkabestyr

Vår första tanke, och förhoppning, inför Yukon Arctic Ultra var att vi skulle kunna kopiera framgångsreceptet från vårt Vita Band 2014 och köra med enbart ryggsäck. Men under testturen vi gjorde i Grövelsjön under nyårshelgen kände både jag och David att packningen skulle bli för tung för att det skulle vara trevligt att skida med den under så pass lång tid som 13 dygn. Att ”slimma” utrustningen ytterligare kändes inte som ett alternativ, då vintervädret kan bli väldigt kallt i Yukon och därmed ställer en hel del krav på värmande förmåga hos sovsäckar och kläder.

Det blev att släppa tanken på enbart ryggsäck och istället börja tänka i banor om hur vi skulle kunna konstruera en lätt pulka som inte skulle hämma skidåkningen nämnvärt. Redan på vägen hem från Grövelsjön stannade vi till på en butik och shoppade barnpulkor, plaströr, gummiband, karbinhakar och annat för att skapa en egen, lätt, lite och dragvänlig pulka.

20150124-181637.jpg

Skaklarna består av två plaströr som vi dragit ett 4 millimeters gummiband igenom och fäst karbinhakar i båda ändarna för att enkelt kunna fästa i pulkan och i ryggsäcken. Tanken med skaklarna är att gummibanden står för draget och deras elasticitet gör att vi inte kommer att påverkas om pulka rör sig ojämt och ryckigt. Rören som gummibanden löper igenom hindrar pulkan från att köra på oss i utförsbackarna och håller den på plats bakom oss. Detta har visat sig fungera utmärkt bra hittills!

20150124-181027.jpg

Vår farhåga med barnpulkans var hållbarheten. Det visade sig besannas. Redan efter ett par mils åkning med last run 20 kilo sprack den. Jakten började då på ett hållbarare alternativ. Det finns en del transportpulkor i plast, men vi hittade ingen som vi tyckte var lätt nog, inte innan vi fann Siglin Ultralight Race Pulk från Northern Sledworks i Alaska. En lätt pulka på cirka 1,5 kilo gjord i hållbar och vädertålig plast. Enkel, lätt, hållbar och dragvänlig.

20150124-180856.jpg

Testade den för första gången idag och utfallet kändes positivt. Nu väntar en vecka med fler pass med pulkan för att kunna finslipa detaljerna.

/Niclas

2 reaktioner på ”Pulkabestyr

 1. Tjena

  Lycka till med turen. Häftigt.

  Lite personliga tankar om skacklarna. Jag har byggt, dragit, ändrat och donat med skackelbygge med vp rör och gummiband några år nu. Ja jag tror inte jag är klar med ändringarna än men några reflektioner: Jag tror att Du kan få problem med 4 mm gummibandet. Det nöts och Du kommer att få laga det någon gång i veckan. Jag har ändrat så att gummibandet ”bara” sitter fast längst upp på skacklarna så att det inte blir så lång fjädring. ”Systemet” blev lite svampigt med för långa gummiband. Sen kan jag inte se hur Du gjort i krysset där skacklarna korsar varandra. Där är min erfarenhet att det är bra om man knyter ihop/eltejpar så att inte plaströren slår och nöter mot varandra.

  Fast i grund och botten är jag bara avundsjuk på Er resa.

  Tomas

 2. Hej Tomas!

  Tack för reflektionerna, mycket värt för oss som bara är i starten av våra karriärer som skakelbyggare. Gummibandet som löper genom rören är dubbelt och för att motverka ”svampigheten” i ekipaget så är gummibanden utdragna till nästan full längd, finns ca 2 dm elasticitet kvar och det verkar fungera bra för att motverkar att pulkans ryckiga rörelsemönster ska påverkar skidåkningen allt för negativt. Har inne märkt av något slitage på gummibanden ännu och har testat några mil, men kommer att vara uppmärksam på detta.

  Rören är förstärkta med aluminiumrör mitt på och hopfästa med ett stålring för att hålla sig på plats.

  Ha det bra!

  /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.