Dagen före start

Idag har det varit fullt fokus på turförberedelser hela dagen. Vi startade klockan 9.00 med ett informationsmöte för alla deltagare i Yukon Arctic Ultra. Det var första gången vi fick chans att träffa alla andra deltagare. Väldigt roligt! Det ligger en viss förväntan och spänning i luften, minst sagt. Alla är verkligen taggade och det saknas inte samtalsämnen. Tävlingsledare för tävlingen är Robert Pollhammer. Han gick igenom regler för tävlingen, säkerhet och förhållningssätt. Kloka och bra saker, det märkas att tävlingen är inne på sitt 15:e år.

Tävlingsledare Rober Pollhammer. Foto: David Erixon

Tävlingsledare Rober Pollhammer.
Foto: David Erixon

 

Därefter tog en av skoterpatrullens mest erfarna förare över och tog oss igenom banan och dess förhållanden. Enligt vad vi förstått och hört från andra deltagare så är ledens kondition i år väldigt bra. Det vill säga tillräckligt med snö, inte så mycket öppet vatten som stör, minimalt med ”overflows”, alltså vatten ovanpå isen samt ett hårt och fint underlag. Prognosen säger att vi kan vänta oss ett rejält kallt första dygn, men att temperaturerna sen ska stiga rejält.

20150207-230649.jpg

Kallt och klart väder. Solen var skön för ansiktet. Foto: David Erixon

 

Efter mötet knatade vi bort till Shipyards Park, där vi startar i morgon, för där går även starten för hundspannsloppet Yukon Quest. 26 ”mushers” (hundförare) tävlar tillsammans med sina hundspann om att ta sig de 160 milen till Fairbanks i Alaska. Det var mer än 30 grader kallt när starten gick. Alla mushers var väl påklädda. Har aldrig sett så stora dunjackor förr. Men solen var uppe och fast det var krispigt i luften var det riktigt skönt väder.

Urkraft i rörelse. Foto: David Erixon

Urkraft i rörelse.
Foto: David Erixon

 

Mycket folk var på plats för att bevittna starten. Ordet folkfest kommer upp i mitt huvud. Det var kul att få bevittna. Hundarna är helt fokuserade på uppgiften. Väl uppställda på startlinjen gör dom allt i sin makt för att komma framåt. Enda problemet är att speakern annonserar att det återstår en minut till start. Dom rycker, hoppar, sliter, ylar och kämpar.  Det verkar onekligen som att deras största intresse, för att inte säga livsuppgift, är att få springa och dra. När starten går tystnar hundarna helt. Det enda som hörs är tassar mot marken och slädar som far fram över snön. Som att bevittna en urkaft. En våg som sköljer fram, målmedveten och ostoppbar.

Klicka på en bild nedan för att start ett bildspel:

Att packa depåer är kul. Det är lite som att spela schack. Hur ska sakerna fördelas? När kommer vi att ha bäst nytta av vad? För allt kan inte tas med från början. Då skulle lasset bli för tungt för de dagsdistanser vi behöver göra. Men givetvis lämnas inga essentiella prylar i depåer, alltså säkerhetsutrustning eller varma kläder. Det mesta är mat. Vi har möjlighet att hämta upp tre depåer längs med vägen och en vid målet i Dawson City. Kan var fint med ett par rena kallingar och strumpor efter målgång.

Sen är det alltid lite smågrejer som ska fixas dagen innan. Valla skidor, sätta fast nummerlappar, försöka optimera packningen på bästa sätt och lite annat smått. Men nu känner vi oss förberedda!

Pre-race dinner Foto: Niclas Bentzer

Pre-race dinner
Foto: Niclas Bentzer

Nu på kvällen har vi haft en ”pre race bankett”. Det är klokt att ha den innan istället för efter, som man kanske vanligen har på lopp, eftersom att det är flera olika distanser och därmed tidsåtgång. Så under avslappnade former har vi fått umgåtts med de andra deltagarna och tävlingsorganisationen samtidigt som vi njutit av god mat. Passade på att käka fyra brownies till efterrätt. Tänkte att man får göra det dagen för en lång skidtur ska starta.

Så i morgon söndag 10.30 går starten. 19.30 idag söndag för er där hemma i Sverige som läser detta. Vi kommer att försöka uppdatera er dagligen med hur det går. Det kan vi göra tack vare en satellitsändare som gör att vi kan skicka meddelanden till vår Spöksrivare Anders hemma i Sverige. Han skriver sedan ihop ett inlägg som ni andra kan ta del av. Det går även bra att följa oss via får SPOT som kommer att ange vår position var 10:e minut. Vi kommer även via den att meddela när vi slår läger varje natt. För att kolla in var vi är klicka här!

Vi har även en SPOT via Yukon Arctic Ultra som också uppdaterar vår aktuella position med några minuters mellanrum. På den kartan ser du alla som deltar och kan således se hur vi ligger till i jämförelse med övriga. På denna karta är även rutten utmärkt samt alla checkpoints och lite information om dem. För att följa oss via Yukon Arctic Ultra klicka här!

Snart är det dags. Kul ska det bli!

/Niclas

3 reaktioner på ”Dagen före start

  1. Oj,oj,oj vilket äventyr ni får vara med om! Vi följer Er med stor spänning här hemifrån. Pappa Mats kollar ideligen vad ni har för temperatur. Finns nog en viss oro där även om han vet att ni är kunniga och kloka killar. Lycka till nu o stor kram från oss.

  2. Vad spännande nu när det är nära till start.
    Vi kollade häromkvällen på förra årets tävling och det känns tryggt att det finns så många kunniga och engagerade människor runtomkring hela tävlingen. Hur det än går i tävlingen så är det en häftig resa ni har tagit er an.
    Ha så kul som möjligt och njut av turen! 🙂 Kramar från Brorsan o Jossan som sitter i värmen på hotellet i Örebro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.