”It’s going to be a cold one”

Dagens rubrik är ett citat från en av nyheterna på Yukon Arctic Ultras (YUA) officiella hemsida. Den syftar på starten av årets lopp där prognosen visar på temperaturer ner mot minus 30 grader på dagarna och kyleffekter som är ännu kallare beroende på den nordliga vinden. Idag har det varit minus 31 och vind.  Friskt! Men prognoserna säger att tempen ska stiga i början av veckan. Det är vi tacksamma för.

Två dagar kvar till starten som är söndag den 8 februari klockan 10.30 lokal tid i Kanada. Svenskt tid blir det 19.30.

Intagit Arlanda Terminal 5. Foto: David Erixon

Intagit Arlanda Terminal 5.

Resan hit till Whitehorse har gått bra. Men det gick åt många timmar. Jag startade min resa hemma i Sundborn 01.00 natten mot torsdag. Framme på Arlanda och mötte upp David vid 4-tiden. Där packade vi ihop lite utrustning och skidor. Incheckningen av bagaget gick bra, trots farhågor med skidor som överskrider maxmåttet för flygbolagets standard med råge. Mellanlandning i London där vi väntade åtta timmar på vidare färd mot Vancouver. Perfekt för att hinna planera lite och att sova igen lite. Där träffade vi även Peter från Göteborg. En riktigt rutinerad Yukon-deltagare. Han ska i år genomföra sitt sjätte (eller sjunde?) lopp. Betyder mycket för oss som rookies att få ta del av Peters alla erfarenheter.

Stålvingar  Foto: David Erixon

Stålvingar
Foto: David Erixon

På niotimmarsflygningen till Vancouver hamnade vi givetvis i ”barnavdelningen” som är motsatsen till den tysta avdelningen, kan man säga. Av vår stolsgranne fick vi lära oss allt om rygbyuns vara och icke vara. Han var högt uppsatt inom det Nya Zeländska förbundet och var ute på uppdrag att planera matcher och träningsläger världen runt för att marknadsföra sporten. Bastant herre som trots lyckligt äktenskap med sin fru från Nya Zeeland, rankade svenska kvinnor som näst vackrast i världen (tvåa efter Holland) och drömde om att få flytta till Finland för att lära mer om det världsberömda och framgångsrika skolsystemet där.

Klicka på någon av bilderna nedan för att skapa ett bildspel:

När vi, efter lite försening, klev av planet i Whitehorse 00.30 lokal tid, blev vi glada och smått överraskade när allt vårt bagage också anlände. Vi hade nästan räknat med vissa komplikationer, men allt flöt smidigt. Det anlände många deltagare till loppet med samma plan så många trevliga pratstunder på väg till hotellet i bussen.

IMG_5760Foto_ David Erixon

Vi färdas i guldgrävarland och stora båtar trafikerar Yukon River. Foto: David Erixon

Under dagen idag (fredag) har vi småfixat med en del utrustning. Packat upp och packat om. Vi har varit ute och testat på utrustningen och kylan. Snön är  otroligt sträv och grön burkvalla fungerade bra som fäste. Men bitvis kändes den så sträv att glas skulle ha skapat tillräckligt med friktion för bergfäste. Kylan bet rätt bra i kinderna. Våra värmeväxlare från Airtrim tillsammans med balaclava från Aclima och Carver goggles från Bliz skapar en skön miljö åt ansiktet och luftrören.

Bitvis är Yukon River öppen och stora isflak kommer flytandes i vattenmassorna. Vattenånga stiger som rök från vattnet, ett vatten som ser så kallt ut. För kallt för ett bad. Runt dalgången som Whitehorse ligger i reser sig en del berg på avstånd. En minst sagt naturskön plats som det ska bli intressant att utforska mer.

Carlos som egentligen föredrar grillsäsong året om.

Carlos som egentligen föredrar grillsäsong året om.

Även idag många sköna möte med människor från olika delar av världen. Bland annat Carlos från Mexico som har sprungit många tuffa långlopp, men som tyckte att tio grader varmt egentligen var i kallaste laget. Han berättade att skolorna i Mexico stängde vid minus två. Många olika förutsättningar och erfarenheter som sammankommer på denna plats.

Tog en promenad till en affär för att inhandla lite mat och andra förnödenheter som inte lämpar sig för flygresor, exempelvis tändstickor och tändare. Två kilo jordnötter, sju kilo müsli och 5.2 kilo choklad senare vandrade vi hemåt igen. Kassörskan, som uppenbarligen gillade choklad, gav oss positiva komplimanger över vårt inköp. När vi berättade att detta var en tvåveckorskonsumtion för två personer menade hon att mängden choklad likaväl kunder vara en dagskonsumtion för en person.

Vi träffade också Mathieu Bonnier från Frankrike. Även han ska göra loppet på skidor till Dawson City. Rutinerad utemänniska som bland annat rott solo 6500 kilometer från Grönland till Alaska genom den beryktade Nordvästpassagen, vintertid. Imponerande!

Fystester. Foto: David Erixon

Fystester. Foto: David Erixon

Under Yukon Arctic Ultra kommer doktor Mathias Steinach att gör en studie på deltagare i loppet. Till vardags jobbar han med forskning på centrum för rymdmedicin i Berlin. Där görs studier på olika aspekter av människokroppen som vistas i extrema miljöer, exempelvis kalla miljöer eller viktlösa tillstånd. På deltagare i YUA studerar han bland annat förändringar i kroppssammansättning. Studien utförs på deltagare som springer 430 miles. Så egentligen är vi inga som kan ingå i projektet då skillnaden i rörelsemönster mellan skidåkning och löpning skiljer sig för mycket åt. Men dr. Mathias gjorde tester på oss ändå för han tyckte det kunde vara intressant med en inofficiell jämförelse mellan skidåkare och löpare. Sen är det kul för oss också att lära mer om hur våra kroppar egentligen reagerar under långa turer. Vad händer exempelvis med kroppssammansättningen. Uppföljningar kommer att göras under och efter loppet.

Ett par dagar innan avfärden till Kanada fick jag ett mejl. Från Bengt. Svensk bosatt i Whitehorse sedan 25 år tillbaka. Han hade hört om oss via kompisar i Uppsala. Så kvällens middag intog vi i sällskap med Peter, Bengt och Diane. Visade sig bland annat att Bengt gått på tur från Ramundberget till Helags i mars förra året. Väldigt trevligt med nya bekantskaper!

I morgon väntar tävlingsmöte där bland annat organisationen som jobbar med YUA kommer att presenteras. Även bansträckningen kommer att gås igenom, utdelning av nummerlappar och kartmaterial. Klockan 11.00 går starten för den stora hundspansloppet Yukon Quest. Det tänkte vi gå och kolla på.

/Niclas

 

4 reaktioner på ””It’s going to be a cold one”

  1. Roligt att ni är framme och allt gick bra med packningen!
    Varma hälsningar (kan behövas i kylan)
    /Johan

  2. Gött att du fick med långskidorna, Niclas! Och att resan gick bra i övrigt. Apropå heltäckningsmatta… Tror det är lite grejen typ överallt i Kanada… Men det är ju skönt att gå på! Lycka till och hejarop från snöstormens Undersåker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.