Norrsken i Småland

För första gången i mitt liv har jag nu fått se norrsken hemma i Småland. Som vissa av er säkert förstått så är jag svag för detta vackra himlafenomen. Det är nog flera faktorer som bidrar. Självklart beror det till stor del på de unika och i andra fall onormala färgerna som dansar över himlen. En annan orsak är att det ju bara syns när det är klart väder och riktigt mörkt, något som ger en mysig och trevlig inramning på det hela. Dessutom är det med norrskenet som det är med exempelvis långfärdsskridskor eller skarskidåkning, det går bara att njuta av under ett begränsat antal dagar av året (om man inte bor i allra nordligaste delen av landet). Det skapar en känsla av exklusivitet och lyx som även det bidrar till min fascination.

Webbsidor

För att man ska kunna se norrsken ska det för det första vara klart väder. Det ska dessutom vara så mörkt som möjligt för ju mindre av stadsbelysning eller starkt månsken, desto mer ser man av norrskenet. Dessutom så krävs också att solen ska haft ett så kallat utbrott och slungat iväg en massa laddade partiklar ut i rymden, åt vårat håll. Att sitta och spana efter solaktivitet är inget man gör hemma i trädgården men det finns bra sidor på internet där det görs prognoser för sannolikheten att det ska bli norrsken framöver. Man kan där också var på jorden det är mest troligt att det uppstår. En sida jag kollar på med jämna mellanrum heter www.spaceweather.com Ett anat smart sätt för att få kolla på chanserna är att gilla facebooksidan som heter ”Norrsken”. Där skriver några entusiaster som sannolikheten för norrsken inför kommande kväll. Den allra största styrkan med den sidan är att folk går in och delar bilder och berättar var de ser norrsken just nu.

Synligt norrsken och fotograferbart norrsken

Man skiljer ibland på norrsken som är synligt med blotta ögat och det som går att fånga med kameran. Det grundar sig i att man med kameran kan välja en lång slutartid när man fotograferar. Det innebär att kameran ”fångar” det ljus som den ser under exempelvis 10 sekunder och det sätts sedan samman till en bild. Vi människor kan ju bara se ett ögonblick åt gången då kanske inte norrskenet är tillräckligt starkt för att vi ska uppfatta det.

Norrsken i Sävdabo Foto: David Erixon

Norrsken i Sevdabo
Foto: David Erixon

I måndags när jag tog de här bilderna så var norrskenet så starkt att jag kunde se det med blotta ögat hemma i trädgården. Jag tog då och packade bilen och begav mig till tabergstopp för att få en riktigt fin vy. Väl där hade dock norrskenet minskat något i styrka och syntes bara ytterst lite med blotta ögat men ändå helt ok genom kameran.

Svagt norrsken fotat från tabergs västra topp. Foto: David Erixon

Svagt norrsken fotat från tabergs västra topp.
Foto: David Erixon

Tack vare att det inte var någon måne uppe så var stjärnhimlen riktigt fin och jag passade på att för första gången fota vintergatan, vår galax. Det är den som syns som ett lite ljusare stråk på himlen.

Vintergatan i Sävdabo eller kanske ska heta Sävdabo i vintergatan... Foto: David Erixon

Vintergatan i Sevdabo eller kanske ska heta Sevdabo i vintergatan…
Foto: David Erixon

I skrivande stund är det bra med norrsken i nordamerika så vi håller tummarna för att det blir bra förhållanden även här när det väl skymmer.

/David

 

En reaktion på ”Norrsken i Småland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.