Nordenskiöldsloppet 22 mil

Den 10 april nästa år arrangeras Red Bull Nordenskiöldsloppet, en 22 mil lång skidtävling med start och mål i Jokkmokk. Loppet har legat i dvala sedan 1884 då polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld anordnade tävlingen enbart för att bevisa de medfarande samiska expeditionsmedlemmarnas förmåga att avverka långa sträckor på kort tid. Efter hemkomsten från en polarexpedition till Grönland med syfte att undersöka om det fanns träd i mitten av den stora ön blev Nordenskiöld och hela expeditionen misstrodd då det ansågs omöjligt att skida den sträcka som Nordenskiöld hävdat på den tiden. Men när Pavva-Lasse Nilsson Tourda skidade i mål på det första Nordenskiöldloppet på drygt 21 timmar blev hela expeditionen accepterad av övriga polarfarare och forskarvärlden.

Ultralopp har varit ett begrepp inom löparvärlden sedan länge. Deras popularitet har dessutom på senare år blivit mycket stor. Inom skidvärlden däremot har de lyst med sin frånvaro. För att hitta en riktigt lång skidtävling var vi till exempel tvungna att resa till Kanada där vi deltog i det 70 mil långa Yukon Arctic Ultra. En ultra som främst vände sig till löpare men också var öppen för skidåkare eftersom den ändå genomförs på snö.

Jag är övertygad om att det finns ett intresse för skidtävlingar som är betydligt längre än Vasaloppet. Att ingen arrangör siktat in sig på detta har känts märkligt. För något år sedan hörde jag om planerna att Nordenskiöldsloppet skulle återuppstå vilket gjorde mig mycket glad. Planen var att det skulle ske 2017 och för att arrangören skulle få koll på intresset ville de att man skulle göra en preliminär anmälan om man var intresserad. Självklart gjorde jag det.

I veckan stod det klart att loppet arrangeras redan 10 april 2016. Eftersom jag gjort en preliminär anmälan redan var jag garanterad en plats vilket jag valde att utnyttja. Den officiella anmälan öppnar kl 11:00 den 9 november. Då tror jag att det gäller att hänga på låset om man vill ha en av de 500 startplatserna.
IMG_0034.JPG
Ska bli väldigt kul att köra detta lopp. Min längsta dagsetapp på skidor hittills var när jag skejtade till Grövelsjön från Sylarna i vintras. Läs om den turen HÄR. Den sträckan mätte 134 kilometer och krävde inte att jag pressade mig till mitt yttersta. Att ta sig an 22 mil känns väldigt spännande och roligt. En stor skillnad mot turen till Grövelsjön är att loppet kommer att köras i preparerade spår. Och det finns dessutom 25 vätskekontroller längs med vägen.

Jag hoppas att vi ses på startlinjen!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.