KORTFAKTA HAMRA NATIONALPARK
Bildad: 1909
Sevärdheter: Brandfältet, utsiktsplatsen vid Svansjön, urbergsbassängen
Åtkomst: Huvudentrén, Myrentrén och Svartåentrén nås med bil. Skyltat från E45 mellan Orsa och Sveg, då ca 5 km kvar.

Fina och informativa entréer vid Hamra Nationalpark.
Tio mil norr om Mora eller 3,5 mil sydöst om Sveg, finner du en nationalpark vars historia sträcker sig bakåt i tiden till början på 1900-talet. Parkskyddet inrättades för att skydda dess urgamla och lavskäggiga skog. Förutom enorma partier med vackra myrar lever många djur och växter här, vilka bara kan överleva i just gammelskog.
Myrar och urskog är karaktäristiskt för Hamra Nationalpark. Vanliga arter som går att finna och som karaktäriserar urskogen är slaguggla, vedtrappmossa, knärot, lunglav, doftticka och barkskinnsbagge.
Hamra nationalpark är väldigt långsmal och mellan norra och södra entrén är det cirka 10 km. Vid respektive entré finns kortare slingor att göra för att få se parkens olika karaktärer. En av slingorna är anpassad för rullstolsburna med en led som sträcker sig 1/2 km till vackra Svansjön. Lederna är väl underhållna och spänger skyddar marken från slitage vid blöta partier, även vandrarens fot från att bli blöt.
Parkens innehåll
Vi fick bland annat se urskog, massvis med arter av hängande lavar som manlav, skägglav och tagellav.
Vidsträckta myrkomplex bestående av kärr, bäckar, gungfly och små blanka tjärnar där vadarfåglar som enkelbeckasin och gluttsnäppa gillar att uppehålla sig. Svartån som avvattnar myrlandskapet är väldigt speciell. Den har aldrig brukats för timmerflottning eller vattenkraft. Den är orörd och stenar som ligger precis som dom blivit lämnade av naturen skapar bra miljöer för bland annat öring och elritsa. I Svartån finns även urbergsbassänger, poler som gröpts ut ur berget av inlandsisen.
Resterna från den kontrollerade och medvetet anlagda skogsbranden från 2009 är ett häftigt inslag som visar upp en naturlig cykel i urskogens ekosystem. På flera ställen i parken finns lämningar efter äldre skogsbränder.
Men Hamra Nationalpark innehåller även kulturhistoriska lämningar som skvallrar om mänsklig aktivitet, som resterna efter en kolmila, en så kallad kolbotten, och tillhörande kolarkoja.
Andra djur man kan förväntas se vid ett sommarbesök i Hamra är björn, älg, talltitor, lavskrikor, tjäder, orre och olika sorters hackspettar.
- Utsikten över Svansjön.
- Trädkonst.
- Brandfält som ger upphov till nytt liv.
Vi övernattade i vindskyddet som ligger ca 2 km från huvudentrén. Där fanns ved och en eldstad, beläget vid en sjö. Vindskyddet är öppet med golv. Där lade vi ut våra liggunderlag och somnade med elden framför oss.
- Nattens läger till vindskyddet.
- En skogstjärn med kolsvart vatten.
- Hemtrevligt.
Vi är mycket nöjda med vårt besök i parken. Den är fint rustad med skyltning, utedass (även tillgänglighetsanpassat för rullsto), bra informationstavlor och till och med ved vid vindskydden som man tillåts att bruka.
Men även vintertid sägs parken vara värt ett besök. Bland annat körs ett skoterspår upp på myrarna för den som vill ta en sväng med skidorna och det erbjuds även hundspannsturer under delar av vintern.
Missa inte ett besök i Hamra Nationalpark!
/Niclas & Linnea