Hamra Nationalpark

KORTFAKTA HAMRA NATIONALPARK

Bildad: 1909
Sevärdheter: Brandfältet, utsiktsplatsen vid Svansjön, urbergsbassängen
Åtkomst: Huvudentrén, Myrentrén och Svartåentrén nås med bil. Skyltat från E45 mellan Orsa och Sveg, då ca 5 km kvar.

Fina och informativa entréer vid Hamra Nationalpark.

Tio mil norr om Mora eller 3,5 mil sydöst om Sveg, finner du en nationalpark vars historia sträcker sig bakåt i tiden till början på 1900-talet. Parkskyddet inrättades för att skydda dess urgamla och lavskäggiga skog. Förutom enorma partier med vackra myrar lever många djur och växter här, vilka bara kan överleva i just gammelskog.

Myrar och urskog är karaktäristiskt för Hamra Nationalpark. Vanliga arter som går att finna och som karaktäriserar urskogen är slaguggla, vedtrappmossa, knärot, lunglav, doftticka och barkskinnsbagge.

Hamra nationalpark är väldigt långsmal och mellan norra och södra entrén är det cirka 10 km. Vid respektive entré finns kortare slingor att göra för att få se parkens olika karaktärer. En av slingorna är anpassad för rullstolsburna med en led som sträcker sig 1/2 km till vackra Svansjön. Lederna är väl underhållna och spänger skyddar marken från slitage vid blöta partier, även vandrarens fot från att bli blöt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.