Kanot, kajak och kanadensare. Vad är skillnaden?

Kanot är ett samlingsnamn för lätta farkoster avsedda för vatten med spetsiga ändar och som vanligen framförs med muskelkraft och enkel- eller dubbelpaddel. Men även segel kan förekomma på vissa modeller.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKanadensare lämpar sig väl för mindre sjöar. Foto: Åsa Berglund

Historia

Själva ordet kanot härstammar från karibiska canoa, som kan översättas till svenskans ord för båt.

Det går egentligen inte att säkerställa något geografisk ursprung för kanoten. Den har förekommit på nästan alla platser där människan varit bosatt i närheten av vatten, som transportmedel, för att frakta varor och för att bedriva fiske. Säkert också som rekreation. Byggnadssätt och material har anpassats efter de lokala förutsättningarna.

Urholkade stockar, så kallade stockbåtar förekommer på många platser runt om i världen. Dessa liknar de nordamerikanska indianernas kanoter men med skillnaden att dessa bestod av en träspant som kläddes med skinn, näver eller kanvas. Ursprunget till dagens kanadensare är en farkost som paddlas med enkelpaddel. Viktiga egenskaper är stabilitet och möjlighet att frakta mycket packning.

I arktiska klimat lämpar det sig inte att ha öppna kanoter. Risken är allt för stor att vatten skulle kunna skölja in. Där byggde eskimåerna istället täckta farkoster med endast en liten öppen sittbrunn för själva paddlaren att sitta i. Konstruktionen bestod oftast av ett tunt skelett av ben från val klädd med skinn från säl. Den så kallade kajaken framförs med dubbelpaddel vilket medför att paddlaren kan flytta vatten på både höger och vänster sida om kajaken, så att den rör sig framåt.

Användningsområden

Även om vi delar in kanoter i kajaker och kanadensare förekommer åtskilliga modeller och varianter inom respektive fack. Grovt kan man säga att kanadensaren lämpar sig bäst för stilla skyddade vatten medan kajaken klarar tuffare sjögång och vildare forsar tack vare sitt skyddade skrov.

Vilken typ av kanot man ska välja beror således på användningsområde, personliga egenskaper som vikt, längd fotstorlek och preferenser. Om du aldrig har paddlat och vill prova på så går det ofta att hyra kanoter på kanotcentraler eller kontakta en kanotklubb på orten där man bor.

IMG_0747Kajak framförs med dubbelpaddel. 

Vi kommer att paddla en kanadensare från starten i Kärringsjön till Karlstad. När det sedan blir dags att korsa Vänern byter vi till havskajaker och paddlar dessa till havet vid Göteborg.

Allt gott!

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.