Dag 3: Paddlingskurs Älvdalens Utbildningscentrum

Tiden går som bekant fort för den som har roligt och på kort tid har det redan blivit mitt i veckan. Dagens innehåll på paddelutbildningen har handlat om förberedelser  inför forsränning. 

Den som undrar vad forsränning egentligen är kan kolla in filmen via länken här! 

DSC02868

Styrteknik på sjö. Ett bra sätt att lära sig. 

Idag har vi under Dennis ledning övat på signaler att använda sig av i forsen för att kunna kommunicera med andra guider. Ett tydligt signalspråk, tillsammans med visselpipa, blir extremt viktigt då forsen dränker alla försök till muntlig kommunikation. I en övning fick vi träna på att kommunicera genom signaler med varandra utifrån olika scenarion. Inte helt enkelt trots att vi befann oss på torra land.

Vi pratade mycket om värdskapet som guide för forsränningsturer och hur man kan lägga upp ett möte med en grupp gäster som ska med ut i forsen. Värdskap är ett favoritämne för mig, som själv arbetet i branschen ett tag.

När vi efter lunch la båtarna i vattnet, som idag var en platt sjö, fick vi först en genomgång av styrteknik och kommandon att använda som guide för att styra övriga paddlare i båten. Gästerna utgör själva motorn medan guiden ansvarar för styrning och att få båten att ta önskad linje i forsen. Efter det var det praktisk övning av paddling och styrteknik. Det avslutades med en liten tävling mellan de tre båtarna längs en bana med olika uppgifter. Alltid kul att få tävla lite!

Avslutningsvis övade vi på att vända en båt som ”flippat runt” på rätt köl. Ett minst sagt krävande arbete för en guide.

Imorgon bär det av till Trysilelva för forsränning på i just en fors. Ska bli riktigt kul! Inte minst för att detta är en del av Nordens längsta vattenväg, en del vi inte kommer att kunna paddla med vår kanadensare. Så dels får vi paddla den nu och dels får vi en god chans att reka vart det är dags för oss att plocka upp kanadensare för att inte hamna i allt för tufft vatten.

/Niclas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.