Utrustning för 30 dagars paddling

Undrar du vilken utrustning som kan vara bra att ha med sig när man ska ut och paddla i 30 dagar? Nedan finner du svaret på vilken utrustning som följer med på paddlingen längst Nordens längsta vattenväg. 

När man ska ut på tur, oavsett om det är en dagstur eller en lång tur, måste utrustningen man medför vara ändamålsenlig. Med utrustningens hjälp ska man klara de basala behoven av att hålla sig varm, torr, mätt och att man hittar rätt. Fixar man ovanstående fyra punkter så blir utevistelser oftast trevliga.

IMG_3055
Utrustning till paddlingstur. Foto: Niclas Bentzer

Storm kommer att ha med sig 3528 gram utrustning och mat första etappen. Vår kanot väger 20 kilo och total vikt för hela sällskapet landar på 50 kilo! En fördel med paddling är att vikten på utrustningen spelar mindre roll än vid exemeplvis vandring. Men sträckan vi ska paddla kommer att innebära en del lyft. Dels i fjällmiljö där väg inte existerar och dels förbi forsar och kraftverk där det finns tillgång till väg. Så ibland kommer vi att få bära all vikt själva. Men när det finns väg kommer vi att rulla kanoten på en kärra med hjul.

När du väl bestämt dig vilken utrustning som ska få följa med i kanadensare är det också viktigt att tänka på hur den packas. Generella tips är att tänka på följande:

– En kanadensare som är öppen ställer krav på att all utrustning är fastsurrad ordentligt. Vid en eventuell tippning ska ingen utrustning gå förlorad och flyta iväg.
– Det är skönt att utrustningen håller sig torr. Många använder en tunna med tätt lock för att transportera utrustningen i. Vi föredrar vattentäta packpåsar. Dom är i regel lättare att packa i kanoten.
– Placera packningen i mitten av kanadensaren och lågt.
– När utrustningen surras fast ska det göras i fästpunkter som är så nära utrustningen som möjligt. Annars riskerar fötter, ben och händer att fastna mellan spännband och last vilket kan bli en dödsfälla.
– Tänk på att packa din kanot först när den ligger i vattnet. Att bära en fullastad kanot är dels tungt men riskerar också att skada kanoten.

När man ska planera sin utrustning kan det vara lättare att göra det om man utgår från olika områden. Vi har valt följande:

– Kläder
– Matlagning
– Övernattning
– Utrustning/Paddling
– Reparation
– Medicinkit
– Hygien
– Teknisk utrustning

Fullständig utrustningslista med vikter och allt finner du här!

Hörs!

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.