Dag 3. 2 juli. Røvollen – Elgå 30 km

Vi vaknade upp i den norska stugan Røvollen. Solen fortsätter att skina från en klarblå himmel. Det blir varmt redan tidigt på morgonen. Idag väntar 4 km bära kanot efterföljt av 25 km paddling av den samma.

DNT Røvollen. Foto: Linnea Nilsson-Waara

Innan avfärd mot Femunden ser vi en fet huggorm ligga under brotrappen och lapa sol. Linnea skriker högt och ormen slingrar sömnigt vidare in under stugan. Linnea är tveksam till efterföljande dassbesök med hänvisning till eventuella och högst ovälkomna nya ormmöten där inne.

En beskriken stackare som bara vill sola i lugn och ro.

Efter inmundigande av frukost, några ytterligare huggormsskrik med mera så beger vi oss mot kanoten och påbörjar den 4 km långa vandringen. Som tidigare nämt är vattenståndet lägre än vanligt vilket gör Røa än mer svårpaddlad. Därför bestämmer vi oss för att gå den rösade leden och bära kanoten en lång sträcka istället för att varva mellan kort paddling och många lyft med bärning i snårig terräng.

Duken gick förlorande ur en tuff duell med vass sten i Røa.

Under gårdagskvällen passade jag på att förstärka duken på kanoten som har scratchats på två ställen.

Fysiskt kämpigt att bära

Naturlig träning!

Efter att ha kånkat på kanoten och all övrig packning i drygt 4 km döper vi om Röa till ”Röva”. Det var en helsikes promenad att ta sig an och kroppen fick allt slita. Men det skulle vara kul att en dag återvända för att paddla med optimala vattenförhållanden.

Lunch med dopp. Foto: Linnea Nilsson-Waara

Väl framme vid utloppet lunchade vi på en superfin plats just innan vi skulle glida in i norra delen på Femunden.

Helt spegelblankt på Femunden

Spegelblankt på Femunden. Foto: Linnea Nillson-Waara

Framför oss hade vi 25 km paddling på Femunden söderut till Elgå. Färden tog ca 6 h. Några sekunder efter att vi hade kommit i land vid Bryggeloftet så hörde vi hur det började susa i björkarna. Vi vände oss om och såg att vinden på en bråkdel förvandlat den spegelblanka vattenytan till ett skummande inferno. Då kände vi oss extra glada att vi var i land och respekten för dessa vatten ökade rejält.

Kanothunden Storm! Foto: Linnea Nilsson-Waara

Storm fortsätter att sköta sig exemplariskt. Det känns som att han har funnit sig till ro. Numera är han oftast först i och sist ur kanoten.

Skönt med vilodag

Turens första etapp är därmed avklarad. Från starten i Käringsjön till Elgå. Beräknad tid var fem dagar men vi gjorde det på tre. Så nu har vi några dagar till övers längre fram.

Nu väntar en vilodag på tisdagen (och så klart fotbollstittning!) och fortsatt färd på onsdagsmorgon söderut längs Femunden. Enligt prognosen ska det blåsa mer än vid dagens paddling så då lär det bli att hålla sig närmare landkanten. Vi hoppas dock att vädret ska vara så pass stabilt att vi kan korsa Femunden på smalaste stället och på så sätt få kortast möjliga väg till utloppet.

Ansträngning: 5

Vyer: 5

Väder: 5

Lunchplats: 4,5

Paddlingen: Helt fantastiskt med paddlingen på Femunden med Rendalssølen i blickfånget.

Sträcka: Rövollen – Elgå: 30 km

Hälsningar Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.