Dag 6. 5 juli. Smalodden – Viksæterfossen 24 km.

En på många sätt utmanande dag. Det här med förväntningar och hur svårt det kan vara att ställa om när det visar sig att saker inte är som man trott att det skulle vara. Men vi tar det från början.

Rendalssølen har varit med oss i ett par dagar. Foto: Linnea Nilsson-Waara

En magisk morgon vid vår tältplats på Smalodden. Vindstilla och hela Rendalssølen speglade sig i all sin prakt i vattnet framför oss. Efter frukost paddlade vi iväg över Gløten och tog upp på andra sidan sjön. Där fick kanotvagnen göra debut på turen. Planen var att rulla väg förbi Gløta, som är allt för strid att paddla. Vi la i igen vid Gløtbergets camping. Slog av en prat med ”bestyrern” och fick lite tips inför kommande. När vi stod och gjorde kanoten redo för avfärd i den stekande solen svängde en bil med två fiskare in på parkeringen. Dom så nog att vi svettades och erbjöd en varsin kall ”brus”! Vilka härliga människor!

Vi paddlade vidare och lyfte förbi Isterforsen, som vi blivit rekommenderad att göra på grund av det låga vattenståndet.

Trassel. Men Storm tar det chill som vanligt.

Det var efter Galtsjøen som trasslet började. Inget konstigt i sig. Men vi har varit så fokuserade på att en sträcka längre fram skulle vara icke paddelbar att vi då i våra egna hjärnor hittar på att resten sv sträcka då automatiskt skulle vara det. Men icke! Ett par forsar har varit allt för strida och steniga. Ett par avancerade lyft med kanot på land med tät skog och ett par tågningar av konot i rep med vatten bitvis till låren. Slitsamt och tidskrävande. Mitt i det känns det nästa ogenomförbart. Mest för att det inte var som jag förväntat att det skulle vara. Men vi har varandra, det är skönt. Och nu sitter vi här vid kvällens läger. Trötta och nöjda. Sista kilometrarna paddlade vi fram på en fantastiskt fin del av älven. Snabbt vatten med en slingrande huvudfåra. Hastigheter på över 10 km per timme, vilket är rekord.

Imorgon förväntar vi oss en kort sträcka med paddling innan det ör dags för en längre sträcka promenad efter väg. Men vem vet hur det egentligen blir?

Hörs!

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.