Dag 14. 13 juli. Sysslebäck – Munkebol 36 km

Gårdagens punkterade däck stod överst på listan över saker att ordna idag. Slog en signal till Gummiverkstan i Sysslebäck för att kolla läget. Det visade sig att det öppnade redan 8.00 på morgonen, att det fanns slang av rätt dimension och att det bara låg en knapp kilometer bort. Innan 8.30 var jag åter på campingen med lagat däck samt en extra slang för framtida behov. Bra start på dagen!

En mindre bra sak han också hända innan vi kom iväg. Fyllde vattendunken, ställde den utanför, gick på toa och kom ut igen. Då var vattendunken inte kvar. Jag gick ner till älven där Linnea väntade. Tänkte att hon kanske passerat och tagit dunken med sig. Men se det hade hon inte! Förutom dunken har vi bara två flaskor var på totalt ca 1,5 liter. Det är för lite för att klara dricka och matlagning under en dag. Är det något som kan vara lite stressande på tur är det att ha brist på vatten. Så vi gick åter upp på campingen. Kollade på alla tänkbara ställen, pratade med receptionen och folk runt omkring på campingen men ingenstans fanns den. Linnea bestämde sig för att ta ett sista varv och kolla, utan större förhoppningar att finna den. Men vips så stod den helt plötsligt på en stubbe i andra änden av campingen. Vem som gjort vad känns just nu oviktigt, det viktiga var att vi fick den åter.

Här inne finns Pilgrimstapeten.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Vi paddlade ett par kilometer nedströms. En bit efter Vingängsjön la vi till på en liten sandstrand jämte en vit eka. Vi följde stigen ett par hundra meter och hamnade inom kort i Ransby och Utmarksmuseet. Där finns Pilgrimstapeten att beskåda. En 40 meter lång bonad broderad på linneväv med garn av ull. Bonaden skildrar Pilgrimsleden från Hammarö till Nidaros (dagens Trondheim) dit människor vandrade för att besöka Nidarosdomen och Olav den Heliges grav.

Bonaden är 40 meter lång och totala mängden tråd som använts för att skapa den är säkerligen betydligt längre!

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Bonaden har broderats av 10 kvinnor från Norra Värmland. Initiativtagare och projektledare för arbetet var Gunnar Svensson. Inspirationen att berätta historien genom en lång bonad kommer från den franska förlagan Bayeuxtapeten som är 70 meter lång och skildrar slaget vid Hastings. Han bor själv inte kvar på orten men det gör dottern Michelle som ofta är på plats och för statistik över antalet besökare. Säsongens dagsrekord ligger på 44 besökare.

Bonader är väl kanske inte mitt huvudintresse men inser nu att detta är ett utmärkt sätt att berätta en lång historia. Genom att följa bonaden i rummet rör man sig kronologiskt från Hammarö till Olav den Heliges grav längs Pilgrimsleden genom Klarälvdalen. Bonadens bilder, texter och symboler gör det hela väldigt levande. Vi kände igen flera av platserna då vår resa till stor del sammanfaller med Pilgrimernas, fast åt olika håll. Så för oss blev det också en ”resa i resan”, en möjlighet att minnas och reflektera över vad de senaste dagarna inneburit.

Tacopirog med sallad.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

”Mini-Moccisar” är ett delikat bakverk.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Efter gick vi på Café Utmarka och åt lunch. Goda piroger med sallad. Till efterrätt smakade vi den lokala specialiteten ”mini-moccisar”. En enportionsvsriant av en moccatårta. Ett besök på Utmarksmuseet rekommenderas starkt! Förutom spännande och lärorika utställningar jobbar här en otroligt engagerad, hjälpsam och trevlig personal.

Ingemar ”Snuppe” Dahlström har bra koll på Klarälven!

Foto: Niclas Bentzer

På Café Utmarka träffade vi också Ingemar ”Snuppe” Dahlström. Han har bott i Ransby hela sitt liv och känner platsen väl. Han har själv paddlat till Karlstad flera gånger. ”Snuppe” tipsade om naturcampingen vid Munkebol. Och tack vare ”Snuppe” ligger vi nu här i tältet på en vacker plats intill Klarälven. Det finns flera vindskydd, dass och möjlighet att fylla på dricksvatten.

Sandbankarna kan gör framkomligheten mindre god men erbjuder samtidigt en alldeles egen badstrand.

Foto: Niclas Bentzer

Själva paddlingen idag har mestadels bestått av platt vatten på en lugn älv. Några små ”stryk” innan Vingängssjön. Landskapsbilden har förändrat sedan igår. Klarälvdalens dalgång har breddat upp sig och botten består nu av sand istället för av sten som tidigare. I det låga vattnet blottar sig sandbankar och det är inte svårt att hitta sin egna privata badstrand.

Flottfärder längs Klarälven är en populär turistattraktion.

Foto: Linnea Nilsson-Waara.

När vi passerade Branäs fick vi också se ett vanligt fenomen på denna del av Klarälven, flottarna som förflyttar turister söderut i vattnets hastighet. En rofylld semester för den som söker lugnet.

Dagens läger på Munkebol ängar.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

/Niclas

2 reaktioner på ”Dag 14. 13 juli. Sysslebäck – Munkebol 36 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.