Vintertur i Sarek: Äntligen långtur!

Dag 1. Kebnats – Bietsávrre 16 km (11/4)

Under våra tidigare turer har vi passerat såväl öster som väster om det klassiska fjällområdet Sarek men aldrig skidat djupare in i själva nationalparken. Men vi har alltid sagt att hit måste vi återvända. Och nu är det äntligen dags!!!

Sareks nationalpark bildades 1909 och huserar 6 av landets 13 högsta toppar. Landskapets präglas av höga berg, glaciärer och djupa dalar och här ska vi skida i en vecka.

Jag körde till Niclas i Skellefteå igår och idag rullade vi till Kebnats. Den parkering man använder när man ska till Saltoluokta fjällstation. Vår grundplan var att skida från Ritsem till Saltoluokta men i morse när vi kollade vädret hade prognosen plötsligt försämrats och det talas om kraftigt snöfall och hård vind ons-tors. Snöfallet verkar vara mer omfattande i väster, som det oftast är i svenska fjällkedjan. Så vi börjar istället vår tur i öster och så vår vädret styra vart vi tar vägen.

Vi lämnade parkeringen strax efter lunch och det var en mäktig känsla att åter få tåga iväg på tur tillsammans.

Lite sidvind och lätt snöfall över sjön Langas till Saltoluokta fjällstation. Där lade vi på de långa stighudarna och tog oss upp på kalfjället. Ganska omgående kom jag in i det meditiva lunkandet som det innebär att bogsera en pulka uppför ett fjäll. Ena foten framför den andra i en lugn och jämn takt. Snön flyger fram över vidderna och tanken får flyga fritt i huvudet.

Vädret blev successivt bättre under hela dagen med bättre sikt och mindre vind. När klocka närmade sig 18:00 gick vi av sjön Bietsávrre och slog upp tältet i fjällbjörkskogen.

Nu är vi mätta och belåtna och ser fram emot en ny dag på tur imorgon.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.