Vintertur i Sarek: Höga berg och djupa dalar

Dag 2 Bietsávrre – Vuojnesluobbala 23 km (12/4)

Precis när vi skulle somna igår drog ett gäng ripor igång sin fågeldans utanför tältet. Ett fasligt kacklande när herrarna försöker imponera på damerna. I övrigt hördes inte ett ljud. Vinden hade mojnat helt. Så fortsatte det även på morgonen när vi stod upp vid 6.30. Solen stod redan högt på himlen.

Slugga

Vi fortsatte skidturen västerut till sjön Risjákjávre. Därifrån letade vi en lämplig väg upp mot fjället Sluggá. En fantastisk pyramid på 1279 möh. Terrängen såg lite knepig ut. Men precis när vi skulle bestämma oss kom två skidåkare med pulka och hund nerglidandes genom en ravin. Kan dom glida ner borde vi komma upp. Dessutom med nyspårat. David sade att han tyckte att det såg ut som Sandströms som vi träffade i Alesjaure under Norge på langs turen. (Vilket osannolikt nog senare visade sig vara sant)

Sohade värmt snön en del med lite klabb som resultat. Gick fint att plocka de 200 höjdmetrarna på korta hudar.

David preppar lunchen.

På högsta punkten hade vi skidat totalt 10 km och klockan stod på 12. Vi avnjöt lunchen i strålande sol i vår grop med utsikt över det mäktiga Ähpármassivet. Topp 5 bästa fjällupplevelsen någonsin!

Fiskar efter vatten.

Färden gick vidare söderut genom den stora dalgången som skär genom Sarek men som verkar sakna namn, såg hyfsat platt ut på kartan. Men till att börja med var det otroligt småkuperat bara det att alla knular var för låga för att ge utslag på kartan. Efter ett tag droppade vi ner i Sluggájåhkas bäckravin. Den var bred och fin i botten och härlig att skida fram i. Vi hittade öppet vatten. Fyllde termosarna med hjälp av en spännremmar fäst på en stav och i en termos. Vi drack oss redigt otörtsiga under överseende av strömstaren. Med fyllda termosar känner man sig rik.

Vidare söderut korsade vi äntligen gränsen in i Sareks nationalpark vid Guordesluoppals norra strand. Här möts nationalparkerna Sarek och Stora Sjöfallet. Solen fortsatte att skina oss rakt i ansiktet hela dagen och vinden har inte varit besvärande. Mest skidat i underställ, utan vantar och med ventilationen fullt öppen på skalbyxorna.

Med utgrävd absid blir allt mycket trevligare.

Vid sjön Vuojnesluobbala har vi nu slagit läger och fått njuta av att se solen sjunka ner bakom Sarekmassivets toppar. Prognosen skvallrar om att temperaturen ska droppa ner till -23 under natten. Verkar kunna stämma då det fort blivit betydligt mycket kallare. Imorgon hoppas vi på en ny strålande dag när färden fortsätter söderut ner till Rapadalen.

Tältplats deluxe mitt i Sarek.

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.