Test av tält Bergans Helium Expedition Dome 3

Ett stabilt och pålitligt tält är bland det viktigaste du har i utrustningsväg på din vinterfjälltur. Det ska skydda dig från vind, nederbörd och den värsta kylan. Men ska man ens tälta på vintern kanske någon undrar? Självklart! Det finns många fördelar med att tälta vintertid. Som exempelvis:

 • Lätt att hitta tältplats då underlaget är slätt och mjukt.
 • Inga mygg eller andra insekter.
 • Gräv ur absiden så får du ståhöjd inomhus.
 • Slipp barr, kottar och pinnar.
 • Bo med enskilt och få tillgång till orörd snö.
Bergans Helium Expedition Dome 3.

Generellt finns det inte ett tält som är bäst i alla lägen. Som med mycket annat är det situationen som avgör vilket tält som är lämpligast att använda. Behöver jag säga att det finns mer än ett tält i friluftsförrådet…

Några saker man behöver ta ställning till när tält ska väljas är:

 • Storlek – Hur många människor och hundar ska rymmas samt mängd packning?
 • Säsong – Vilka temperaturer och mängd nederbörd väntas?
 • Terräng – I vilka förhållanden ska tältet användas, exempelvis typ av mark?
 • Vikt – Hur mycket eller lite vill du bära?
 • Komfort – mer komfort betyder ofta högre vikt.

Så ett stort tält med hög komfort och hög vikt till familjepaddlingsturen. Ett litet lättviktstält till soloturerna på sommarfjället. Ett självstadgande till kayakturen och ett robust med kjol till vinterturen. Grovt räknat.

Med skidor och stavar kan tältet ankras rejält.

Under en veckas vintertur i Sarek får vi möjlighet att testa ett Bergans Helium Expedtion Dome. Totalt fem tältnätter och sex skiddagar. Vädret var i regel väldigt bra med lite vind och nederbörd. Eller blåste gjorde det men vi lyckades hitta bra tältplatser väl skyddade från värsta vinden. Vi tältade på både kalfjäll och i björkskog. Turen genomfördes i mitten av april.

Helium Expedition Dome är ett 3 personerstält av självstadgande kupolmodell. Självstadgande innebär att tältet står av sig självt utan hjälp av stormlinor. Tältet är otroligt stabilt med sina fem stänger och duken blir väl spänd. Den lilla snön som faller under vår tur glider enkelt av. Tältet känns väldigt stabilt i vinden och jag reflekterar över hur tyst det är. Troligen för att duken blir så välspänd att vinden inte har något att ta tag i. Stor skillnad, även mot ett väl uppsatt, tunneltält som har en tendens att prassla och låta mer när det blåser.

Fungerar lika bra på kalfjället som i björkskogen.

Eftersom att det ändå är fem stänger som ska träs i, kors och tvärs, tar det lite längre tid att sätta upp än ett tunneltält. Speciellt första gången. Skönt att vara två som hjälps åt. Ensam hade det nog tagit mycket längre tid. Men vi kommer snabbt på en teknik som låter oss spara halva stängerna i kanalerna och vika dem på mitten. Hela tältet rullas sedan till en lång korv som placeras högst upp på pulkan. Extremt tidsbesparande. Stängerna och kanalerna är färgkodade så att rätt sak blir på rätt plats. Dock kunde kanske lite mer avvikande färger än svart och grått kunnat användas.

Det är gott om fästpunkter (20 st om vi räknat rätt) plus stormlinor. Ett tips är att alltid ta för vana att kontrollera stormlinornas knutar på nya tält. Prova hemma och se så att dom sitter rejält. Knyt om vid behov. Om knutarna är dåliga kan det få negativa konsekvenser vid rejälta blåsväder.

Tältet är ett fyrasäsongerstält avsett för vinter- och höghöjdsbruk. En rejäl snökjol finns runt hela tältets nederkant. Perfekt att kasta på snö så att tältet står stabilt. Bågarna känns robusta. Ett klart minus är att tältet som standard endast levereras med sommarspik. Borde finnas med vintertältpinnar som original eller att köparen tydligt upplyses om att dessa inte ingår och bör köpas till. I brist på vintertältpinnar funkar det ju även med skidor, stavar, och spadar för att ankra tältet rejält.

Den röda färgen gör att tältet syns väl på håll.

Tältets färg kan kännas banalt men har enligt mig en viktig funktion. Den röda färgen syns otroligt bra i förhållande till den vita omgivningen. Praktiskt om man skulle behöva tillkalla assistans av något slag.

Att ha två absider och flera ingångar är en lyx. Mer förvaring och enkelt att flytta in och ut ur tältet. I ett tält med en absid blir tältets lägsta del nere i fotändan. För den som är lite lång är det lätt hänt att fotänden på sovsäcken under natten trycks mot innertältet som i sin tur trycks mot yttertältet och vips har vi en sovsäck som är fuktig i fotändan. Med dubbla absider slipper vi detta problem det fotändan är långt ifrån yttertältet.

Två stora ventiler med dragkedjor och skyddande huvor gör det enkelt att reglera graden av ventilation, utan risk att absiden fylls med snö.

En ytterst liten detalj som skulle kunna förenkla ändvändningen av tältet är att byta ut de öglor som finns, för att ex fästa upp en öppen dörr i, mot ett elastiskt material istället för ett stumt som nu. Gör att allt sitter lite bättre och enklare att få ihop öglan med det andra fästet.

Gräv ut absiden och öka rymden.

Den större av de två absiderna kunde ha varit ännu lite större. På vintern vill vi gärna gräva ur absiden så att man kan sitta på kanten och dingla med benen. Ställer man sig i det utgrävda blir det ofta ståhöjd. Förenklar ombyte. Om man sparar en hylla närmas tältduken blir det en perfekt avställningsyta för termosar, skor, mat och annat man vill ha nära till hands. Hyllan brukar också funka bra som köksbänk men då krävs ett rejält avstånd till tältduk och annat brandfarligt. Att köra köket inne i tältet är förenligt med vissa risker. Gör det inte om du känner dig osäker och sörj alltid för god ventilation för att undvika kolmonoxidförgiftning. I Helium Expedition Dome ansåg vi att det säkraste var att köra köket utomhus och inte inne i absiden.

Rymden och sitthöjden inne i tältet är extremt lyxig, speciellt mitt i. Inga problem att sitta utan att huvudet slår i taket och lätt att byta om utan att nudda innertältet och skrapa ner frost i nacken på kompisen. Vid innertältets ingång hade takhöjden kunnat vara lite högre för att underlätta att vintertid sitta rak i ryggen på kanten med benen ner i den utgrävda absiden.

Helium Expedition Dome är utrustat med flera smarta lösningar. Vad sägs om en torkhylla i taket, infästningar för torklinor och meshfickor längs hela långsidorna för förvaring av smått och gott som pannlampa, mobil, necessär och annat man vill ha lättillgängligt. Dragkläpparna är reflexiva/självlysande i mörker och går lätt att finna. Även stormlinorna har reflexiva inslag för att förhindra snubbel och trassel. Hela tältet är förpackat i en mjuk och smart liten väska med kompressionsrrmmar. Betydligt bättre än alla ”på-gränsen-till-för-små” tältpåsar man stött på genom årens lopp.

Överlag är Helium Expedition Dome 3 ett robust och rejält tält för vinterbruk. Otroligt stabilt, med stor invändig rymd och flera smarta lösningar. Allt till den rimliga vikten av 5270 gram. En självklar följeslagare på framtida vinterturer!

Fakta

 • Mått yttertält, BxLxH:1800 x 4100 x 1250 mm
 • Mått innertält, BxLxH:1800 x 2300 x 1150 mm
 • Totalt areal:6,8 m²
 • Soveareal:3,5 m²
 • Soveplasser: 3 pers
 • Vikt: 5270 g
 • Absider: 2
 • Ingångar: 3
 • Antal bågar: 5
 • Modell: Kupoltält (självstängande)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.