Inför Jubileumsvasan – Redogörelse av kläder och utrustning.

Åhh vilken rolig resa detta är, och då har man inte ens börjat åka skidor ännu. Här kommer en redogörelse för min tänkta utrustning under loppet.

Huvudbonad: Klassisk ”gubbkeps” i något pösigare stil. Nytillverkad.

Handskar: Fodrade skinnhandskar

Undertröja: Vit begagnad trikåtröja inköpt på överskottsbolag.

Stickad tröja: En tjock stickad ylletröja som min mor stickade åt min far i slutet på 70-talet. Pappa hann med 43 vasalopp innan han skidade ur tiden för 6 år sedan. Aldrig att han skulle använt en sådan fin tröja under Vasaloppet men det skulle ändå kännas fint att skida i den om den inte visar sig vara för varm.

Klassisk storväst: Denna storväst har burits av min morfar och troligtvis även min morfars far. Den användes när de under kalla dagar jobbade i skogen.

Vadmalsbyxor: Begagnade vadmalsbyxor från militären inköpta på överskottsaffär.

Näbbstövlar: Inköpta på second hand. Märket är Kero och jag tror modellen heter Bynäbben.

Ullstrumpor: Dubbla par ullstrumpor stickade av min mor.

Stavar: Bambustavar inköpta på överskottsbolag. Remmarna är lite vissna så de ska jag byta ut.

Skidor: Dessa har jag fått låna av Stefan Håmås som var min tränare när jag gick på skidgymnasiet i Huskvarna. Stefan berättar att dessa skidor ska ha använts redan det allra första Vasaloppet 1922. Stefan som har sina rötter i trakterna av Älvdalen minns skidorna från när han var barn och de stod ute i ladugården vid stugan i Björnarvet. Stefans farmors bror Knagg Karl Larsson körde första loppet och kom på 63:e plats och han ska enligt Stefans far ha kört med just dessa skidor.

Min första tanke när det kom till skidor var att försöka tillverka ett par på egen hand men när denna möjlighet dök upp kändes det nästan för bra för att vara sant. Att nu hundra år senare få skida på samma skidor känns mäktigt. Tanken att göra ett par egna att samla mil på finns kvar men mer om det framöver.

Dessa skidor är ju kortare än de som första segraren Ernst Alm körde på och för att själv utröna deras ålder började jag leta efter någon slags märkning och hittade då en nästan helt utsliten instansning framför foten där det står Anders Persson Bollnäs. Jag börjar googla runt och finner att Anders Persson var en duktig skidåkare som blev intresserad av att parallellt med sitt skidåkande även tillverka skidor och han ska 1910 ha startat sin skidfabrik. Längden på skidorna är 201cm.

På skidan sitter gamla tåjärn. Det sitter inga remmar kvar utan jag ska skaffa nya tåremmar och hälremmar.

Det jag saknar i nuläget förutom nämnda remmar är en tidstypisk skjorta och hängslen. Sedan är det bara att vänta på snön och ge sig ut och testa vad som funkar. Förmodligen kommer jag upptäcka saker som är för varma, eller för kalla eller skaver för mycket och eventuellt byta ut eller justera. Ska bli så kul att börja utvärdera.

/David

En reaktion på ”Inför Jubileumsvasan – Redogörelse av kläder och utrustning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.