Nya smultronställen

I helgen har jag upptäckt ett nytt smultronställen. Bara tre fem kilometer från mitt hem i Sundborn, där jag bott nästan hela mitt liv. Det är verkligen speciellt att hitta nya platser som erbjuder fina naturupplevelser. Backa våtmark ligger cirka 9 kilometer öster om Falun.

Skärmavbild 2014-05-18 kl. 22.51.06

Backa våtmark hittar du cirka nio mil öster om Falun. Kör i riktning mot Sundborn.

Det är ett restaurerat våtmarksområde som, tack vara lokala initiativ från engagerade markägare i samarbete med kommun och länsstyrelse, utvecklats till en vacker plats som är enkel att besöka. Arbetet med restaureringen av marken påbörjades 2005 och efter nio års hårt jobb invigdes det nu i helgen. Här finns lättvandrade leder, bänkar och bord att fika vid och informationsskyltar. Våtmarksområdet år cirka 20 hektar stort och djurlivet är rikt, speciellt för fåglar. Men även bäver och utter trivs bra.  Inte mindre än 165 fågelarter har registrerats i området.

Knipor

Kniporna trivs bra på de öppna vattenspeglarna.

 

I lördags invigdes Backa våtmark. I samband med invigningen genomfördes en två timmar lång fågelskådning med duktiga ledare från Falu fågelklubb. För mig som är intresserad av djur och natur, men inte har jättegoda kunskaper om fåglar, var det prefekt att få gå med på guidad tur med ett proffs. Bland annat fick vi se grågäss, som är relativt ovanliga i området, knipor med ungar som bara var några dagar gamla, sävsparv och den vackra rosenfinken. Med sitt röda bröst och röda huvud ser den nästa ut att höra hemma i djungeln. Men även rovfåglar som tornfalk trivs i området. Höjdpunkten var när vi fick skåda en stor havsörn som seglade ovanför oss. Plötsligt fick den besök av en kråka och efter ett tag även en fiskmås.  Kråkan och fiskmåsen var inte alls lika roade av havsörnens närvaro som oss nere på marken. Tvärtom försökte de göra allt för att jaga iväg den för att skydda sina ungar.

bild-19

Andelen våtmark har under de senaste 100 åren drastiskt minskat i det svenska landskapet, till stor del beroende på utdikning och uppodling. Det har negativ effekt på natur och djurliv. Våtmarkerna fungerar som reningsverk för vatten och hjälper till att lagra stora mängder tillfälligt vatten, vilket hindrar områden från att svämmas över vid exempelvis vårflod eller kraftig nederbörd. Den biologiska mångfalden är stor i våtmarker och många arter är direkt beroende av denna biotop.  Inte mindre än 17 procent av alla rödlistade arter i Sverige trivs bäst på våtmarker. Därför känns det extra roligt med markägare som satsar till och resurser för att återskapa dessa platser, och att dessutom göra dem tillgänglig för oss andra.

bild-20

 

 

/Niclas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.