Säsongens sista inlägg om skidor. Fina bilder!

Tuolpaguorni, Kebnekaise, Narvik

När nu sommaren på allvar gör sitt intåg i södra Sverige börjar det väl bli dags att runda av skidsäsongen. Jag stannade som bekant kvar i norra Sverige och Norge ett par veckor efter att vi avslutat Vita bandet. Jag besökte massa vackra platser och hade fantastiska upplevelser. Vissa har jag redan delat med mig utav och här kommer de sista smultronställena. Tack alla ni som var med och förgyllde turerna!

IMG_2714

Jag håller texterna korta och låter bilderna tala. Klicka på någon av bilderna för att se ett bildspel.

Tuolpaguorni. 3 Maj.

Ett väldigt vackert berg som man kan se från Kebnekaise fjällstation. Toppen ligger 1662 möh och strax nedanför ligger det en kraterliknande skål som verkligen inbjuder till skidåkning. För att åka skidor från toppen måste man första fira ner för en hängdriva och sedan väntar ett väldigt vackert åk. Vi som njöt ikapp på turen var jag, Lisa, Erik, Erika och Johan.

 

Kebnakaises topp. 5 Maj.

Väl i dessa trakter ville jag ju såklart gå upp på Kebnekaises topp. Stationen stängde dagen innan så personalen städade för fullt och jag fick gå själv på denna tur. En mycket fin upplevelse. Jag gick östra leden till sydtoppen. Högsta punkten utgörs av en toppglaciär och dess höjd sommaren 2013 var 2099 möh. Precis som många andra glaciärer krymper den vilket gör att höjden sjunker sakta men säkert. Fortfarande är sydtoppen högst men fortsätter avsmältningen så kommer nordtoppen med sina 2097 möh att bli Sveriges högsta berg. Det var goda snöförhållanden just nu så därför passade jag på att även gå bort till nordtoppen.

Under dagen fick jag se mycket fåglar. Utöver ripor och snösparvar som jag oftar ser så fick jag skåda tre fjällvråkar. Som pricken över i:et seglande en havsörn förbi under mig när jag var vid toppen av på östra leden. En bra dag som avslutades med grillning och festligheter.

 

Rombakstötta, Narvik. 8 Maj.

När Kebnekaise stängt för säsongen åkte jag till Narvik med min tidigare kollega Lisa som nu lämnat Jämtlandsfjällen för jobba på Kebnekaise fjällstation. Innan vi åkte till Narvik hade vi dålig koll på vilka toppturer som fanns att göra där. Vi köpte en guidebok på vägen och valet för första dagen föll på Rombakstötta. En spetsig topp som ibland kallas för Narviks Matterhorn. Det visade sig vara ett bra val. En väldigt fin topp som bjöd på otroliga vyer över berg och hav. Därtill var det fin och varierad åkning. Jag låter bilderna tala för sig själv.

 

Sovande dronning, Narvik. 9 Maj.

Denna dag mötte vi upp med bröderna Bjorn och Johan Arnemo som kommit till Nordnorge för att topptura. Vi ställde in siktet på Sovande dronning som jag förstår ska vara en annan av Narviks klassiker. Även denna dag bjuder på mäktiga vyer. Jag älskar verkligen kombinationen av berg som stupar ner i havet. Att dessutom få åka skidor i denna miljö är fantastiskt. Vi inleder med att åka i en solbelyst ränna i söderläge. Skråar sedan runt och åker norrut på en fjällsida där solen precis når in och bjuder på ett riktigt skådespel där den lyser upp snösprutet. Vi kan åka skidor ända ner till parkeringen och sista biten är det lekfull skogsåkningen.

 

Toppturer i Narvik kan verkligen rekommenderas. Är du till exempel i Riksgränsen kan en utflykt till havsnära toppturer var ett fint alternativ någon dag.

 

Nu lämnar vi skidorna för denna vinter och fokuserar på sommaren.

 

/David

 

En reaktion på ”Säsongens sista inlägg om skidor. Fina bilder!

  1. Pingback: Lite inspiration i väntan på snön. | deLuxeturer.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.