Flera erfarenheter rikare

Nyårstur Dag 4. Trädgränsen ovanför Huskläppen – Sjöstugan 6km.

Turens sista dag gick från nattens läger, åter till Sjöstugan nere vid Grövelsjön där bilen väntade. Till en början lite utmanande utförsåkning ner genom skogen i bristande snö, men efter någon kilometer landade vi på skidspåret som leder hela vägen fram till ändhållplatsen. Kändes bra att få testa att på allvar staka med denna ryggsäck och packning. Fungerade helt okej, men säcken var nog ett par kilo lättare idag än de 23 kilon som låg i när vi stack ut. Nedan kan du se ett bildgalleri från denna tur. Klicka på någon av bilderna för ett bildspel.

Att ta en weekend och sticka ut på tur är definitivt värt! Vi har under dessa fyra dagar fått en mängd sköna naturupplevelser, kul skidåkning och inte minst testat lite saker inför Yukon. Här kommer en lite sammanfattning över våra reflektioner av nyheter vi testat:

Skida med tyngre ryggsäckar.
När vi stack iväg vägde våra Bergans Rondane 65L 23 kilo styck. Upplevelsen av att skida med denna vikt är att det fungerar men är tungt. Det känns i axlarna efter ett tag och att rasta för att vila axlarna var en nödvändighet. Det vi tar med oss är att den totala vikten på packningen måste minska för att det ska vara behagligt att skida långa dagar. Vi har redan listat ett par möjliga förslag. Exempelvis skippa innertältet, lämna en tröja och minska på vattnet vi bär på.

En annan möjlig lösning är att titta på en variant med en liten pulka för tunga saker. Nackdelen är att hastigheten och framkomligheten kommer minska. Fördelarna kan vara att kroppen mår bättre och att själva packbestyren underlättas. Nu tog det väldigt lång tid att packa ryggsäckarna då allt verkligen måste packas i minsta detalj och dessutom fästas med remmar på utsidan. Tveksamt om detta kommer gå att genomföra med tjocka vantar på, vilket blir ett problem om det är rejält kallt.

Pjäxlösningen.
Vår lösning på att klara fötterna från kylan känns mycket positiv. Med ett par Crispi Nordland som är två storlekar större än normalt kan vi omsluta foten med följande:
1. Tunn ullstrumpa
2. Fuktspärr
3. Tjock ullstrumpa
4. Polsocka

Dessutom komplettera detta med ett pjäxöverdrag. Nu blev det tyvärr aldrig riktigt kallt. Men lösningen satt bra på foten, inga tendenser till skavsår och det gick fint att skida.

En farhåga med fuktspärr runt foten var att foten skulle ta mycket stryk. Men det har fungerat bra. Foten såg inte ut som ett russin utan ullstrumpan tog hand om mycket av fukten. Sen luktande den kanske inte utsökt efter fyra dagar. På detta sätt så undslipper vi att blöta ner pjäxorna och all inredning. Resultatet är sköna pjäxor direkt på morgonen och varma fötter.

Sova i fuktspärr. Foto: David Erixon

Sova i fuktspärr.
Foto: David Erixon

Fuktspärr i sovsäck
Inte skönt. Klibbigt och prassligt. Men så otroligt effektivt! Sovsäcken var snustorr varje morgon och tappar därför ingen lofthöjd och därmed värmeförmåga. Fuktspärren bidrog dessutom till ett betydligt varmare klimat i sovsäcken.

Vi sov oftast i ullkalsonger och ett Woolnet från Aclima. Vaknade lite klibbig, men absolut inte blöt. Sen är det nog mycket en vanesak att lära sig att trivas i fuktspärren. Men den kommer definitivt att leda till fler sköna nätter på sikt under turer som vara flera dagar utan möjlighet att komma in och torka sovsäcken. Vid kortare turer eller om det regelbundet är möjligt att torka säcken så kommer nog fuktspärren lämnas hemma.

Litet tält
Då vikt och packvolym är centralt måste komforten begränsas. När vi drar pulka och skrymmande packning inte är ett stort problem väljer vi ofta ett 3-mannatält med stor absid för att ha gott om plats. Nu väljer vi ett Kompakt Light 2 från Bergans. Betydligt lägre vikt. Betydligt lägre komfort att bo i. Men en betydligt högre komfort att skida med!

Imorgon stannar vi kvar här i vinterparadiset Grövelsjön för att få åka lite längdskidor i fina spår innan bilen rullar söderut på eftermiddagen.

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.