Mat på tur

Under vanliga dagar på tur räknar vi med att det går åt ca 5000 kilokalorier (kcal) energi vilket motsvarar cirka 1.4 kilo pasta! Dagar då temperaturerna ligger på minus 20 och kallare är erfarenheten att det går åt ännu mer energi för att hålla värmen. Det betyder att vi behöver tillgodose kroppen med minst lika mycket energi genom det vi äter och dricker under en dag. Tappar man mycket i vikt är det ett tecken på att energitillförseln är för liten och då är det stor risk för slitage på kroppen, även risk för dumma beslut då hjärnan inte är på topp. Under tidigare turer genom Norge och Sverige har vi båda hållit vikten bra och ser därför våra beräkningar som väl fungerande.

Under en dag kan basintaget se ut som följande per person:

Frukost

3dl müsli med 0.5 liter blåbärs eller nyponsoppa

2 hårdbrödsmörgåsar med mjukost (om det inte är allt för kallt för då vill mjukosten stanna i tuben!)

Vatten

Kaffe för David och te för Niclas

Lunch

En måltid frystorkat Blå Band Outdoor Meals

2 hårdbrödsmörgåsar med mjukost

Vatten

Kaffe för David och te för Niclas

4 kakor

Middag

En måltid frystorkat Blå Band Outdoor Meals

2 hårdbrödsmörgåsar med mjukost

Vatten

Kaffe för David och te för Niclas

4 kakor

Mellanmål

Mellan dagens huvudmål försöker vi äta mest hela tiden. Kan bestå av följande:

Jägarsnus (blandning av jordnötter, choklad och russin)

100 gram choklad

ca 100 gram kakor (brukar dela på ett paket om dagen)

ca 30 gram smågodis

Gels

Vatten

Gällande vatten så brukar vi alltid fylla termosarna med kokande vatten. När det sen ska drickas kan man komplettera med snö i koppen. På så sätt får vattnet en drickvänlig temperatur och en liter kokande vatten kommer att ge en större mängd dricksvatten. Energibesparande och tidsbesparande!

Frystorkad mat är kanske något som många har dåliga erfarenheter av. Beskrivs ofta som smaklöst och tråkig konsistens. Tillhör du en av dem som har råkat ut för detta kan Blå Band Outdoor Meals rekommenderas. Bra smaker och innehåller massor med energi. Dessutom är de enkla att tillaga tack vare den smarta förpackningen. Bara att hälla i varmt vatten, röra runt och vänta 10 minuter. Sen är det bara att äta. Avsluta med att slicka ren skeden så är disken färdig. Precis så enkelt som det ska vara på tur!

För oss är måltiderna inte bara ett behov av att tillgodose kroppen energi. Vi vill att måltiderna ska vara något att se fram emot, en höjdpunkt på dagen! Därför lyxar vi gärna till det så ofta vi kan.

Under Yukon Arctic Ultra får vi ett mål varm mat vid alla de tio checkpoints som vi passerar längs med vägen. Innan vi började turen ryktades det om att vid checkpoint tre, Braeburn serverar de världens största, av såväl hamburgare som kanelbullar. Enligt ryktet helt omöjliga att äta upp…vilket stämde bra även för mig!

/Niclas

 

Foto: David Erixon

Foto: David Erixon

Lunchdags. Snabblagat och gott. Foto: David Erixon

Lunchdags. Snabblagat och gott.
Foto: David Erixon


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.