
Skidåkning för alla i Idre.
Jag har spenderat påsken på Idre Fjäll tillsammans med delar av familjen. Och vilken påsk vi fick! Strålande väder i dagarna fyra, fina pister, grymma längdspår och en folkmängd som inte innebar brutala liftköer.
Här hemma i Sundborn är vintern en minne blott, eller i alla fall snön som lyser med sin frånvaro, förutom någon enstaka rest från någon hopskottad snöhög. Tidiga vårblommor som snödroppar har börjat kika fram och snart kommer säkert tussilagon. På sjöarna ligger fortfarande isarna, men dom börjar blir extremt förrädiska och ibland krävs det att man har med en stege för att ta sig ut och in. Skridskorna har nog gjort sitt för säsongen.
I torsdags styrde vi kosan norrut mot Idre. Strax söder om Älvdalen började det ligga en del snö i skogarna. Hoppet tänds! Uppe på Idre Fjäll var snöläget exemplariskt. Cirka 70 centimeter i pisterna och ett par decimeter i naturen. Anlände rätt sent på torsdag så ingen skidåkning den dagen.

Ensamma i backen!
På fredagen var jag och broder Daniel först i liftkön och fick därmed njuta ostörda av dagens första manchesteråk. Men det var knappas det sista. Vet inte om många var morgontrötta men vi fick köra i släta pister ett par timmar. Men vädret, snön och prepareringen av backarna var bra så inte ens på eftermiddagen var det särskilt uppkört och puckligt, som det brukar kunna vara när vårskidåkning i liftsystem står på menyn. Även om fallhöjden inte erbjuder superlånga åk i mer lutande terräng så finns det något för alla. Gillar man att åka jättefort är Choken att rekommendera. Där tävlas det ibland i fartgrenen Speedski.

Bröderna Bentzer!

På skidtur mot Burusjön kan man njuta av utsikten mot Städjan.
Stuga med ski-in/ski-out är verkligen lyx, för såväl alpint som längd! Hem, käka lunch, vila trötta lår och sen snabbt ut igen.
Från toppen av Gränjesvålen (891 möh) (där själva liftsystemet och skidbackarna finns) ser man både Städjan (1131) och Nipfjället. Tillsammans utgör området Städjan-Nipfjällets Naturreservat som bildades 1992. Städjan är en välkänd fjällsiluett och utsågs redan på 1600-talet till världens högsta berg och gudarnas boning av professorn och naturforskaren Olof Rudbeck ()1630-1702) i hans verk Atlantica. Ett verk som idag kanske mest ses som en fantasifull skildring av och ett förhärligande av det Rudbeck ansåg vara Sveriges storhet. Städjan är troligen den mest besjunga fjälltoppen i Sverige. Det var nämligen efter att ha besökt platsen som Rickard Dybeck inspirerades till temat ”Du gamla, du fria du fjällhöga nord” då han 1844 författade det som skulle bli nationalsången.
Hoppas att det är fler än jag som haft en fin påsk i utelivets tecken! Kom ihåg att det fortfarande pågår en tävling på Instagram! Inspirera andra till fina utevistelser genom att tagga #deluxeturer med dina bilder. Ett av bidragen kommer att få ett fint pris bestående av ett friluftslivskit, innehållande bla en termos från Primus!