Nyårstur i Vedungsfjällen dag 1 och 2

Dag 1 – Lördag 30/12

Äntligen dags för vinterfjälltur igen! Med skidor, pulka och tält. Back to basics. Sedan vi genomförde Norge på langs 2013 har efterföljande turer genomförts i högre tempo med lättare packning. Känns skönt att åter vara i den ursprungliga turlunken.

Vi möttes upp vid Västvallen (södra sidan om Lofssjön). David hade med delar av familjen som ”god-tur-kommitté”. Klockan var redan en bra bit efter lunch så det skulle inte dröja länge innan mörkret började komma. Vi följde spåret med sikte mot Våffelstugan. Målet var att komma upp lite på höjd för att slippa den värsta kylan som rullat in nere i dalen, där var det nämligen cirka 17 minusgrader.

I en uppförsbacke utbrast David plötsligt ”hoppsan” i samma veva som ena skackeln släppte från dragselen. Infästningen på pulkan, en vacker Segebaden i trä av modell antik, hade helt enkelt gett upp. Lädret hade sett sina bästa dagar. Med en rem löstes problemet tillfälligt i väntan på kvällsfix.

I björkskogskanten blev det läger. Vindstilla, betydligt varmare än nere i dalen och med ett otroligt vackert månsken! Vi firade turlivets härlighet med en skidfärd i månens sken utan pulkor.

Åter i lägret påbörjade David jobbet med att laga skackeln. Med en rem gjordes en ny infästning och det blev riktigt bra! I sann ”bra-att-ha-anda” sparades det spruckna lädret som tidigare utgjort infästningen till skackeln.

Niclas påbörjade samtidigt projekt matlagning och drog fram köket. Pumpade upp trycket i bränsleflaskan men upplevde att det inte blev bra. Pumpen skruvades isär och det visade sig att lädret med funktion att bygga upp trycket när man pumpar hade spruckit. Ajdå! Med ett defekt kök på vintertur blir det svårt att få i sig både mat och vatten.

Men som av en händelse visade det sig att lädret som gått sönder på Davids skackel var av ungefär samma tjocklek som lädret i pumpen. Efter lite precisionskarvning med kniven hade vi ett nytt pumpläder och fungerande kök! Känslan av fjäll-McGyver var påtaglig i lägret och vi är ännu i denna stund rätt nöjda med våra insatser. Sensmoralen i historien är att checka utrustning innan avfärd för att undgå överraskningar av negativ art.

Efter middag drog molnen in, månljuset försvann och vi somnade sött.

Dag 2 – Nyårsafton Söndag 31/12

Vi har egentligen ingen färdplan för denna tur. Målet är att få vara ute på fjället. Så vid frukost vecklade vi fram kartan för att ta ut riktningen för dagen. Vi siktade mot Hågntjärn på andra sidan Sömlinghågna, Dalarnas näst högsta fjäll 1195 möh. Tyvärr var dimman tjock så några vyer fick vi inte och vi valde av samma dimmiga anledning att hålla oss i lågterräng. Lössnö var det dock gott om med skidtempo därefter.

Det är så gott att åter få vara på tur! Det enkla livet som går ut på att hålla sig varm, torr och mätt. Det blir lätt mycket anekdoter från tidigare turer och vi skrattar ofta gott. Men underhållningsvärdet är väl egentligen lågt och inte så allmängiltigt utanför vår egen lilla sfär.

Lunch vid Hågntjärn. Där finns en lite raststuga med nödtelefon modell Länsstyrelsen. Bredvid finns en stor grillkåta modell skoterklubb. Där inne brann redan en eld och vi fick förutom en påse medhavd frystorkat kröna lunchen med varsin hamburgare. Det är trevligt folk på fjället!

I området finns det gott om skoterleder och tillhörande skoteråkare. Men det finns även skidleder och områden där skoteråkning inte får förekomma. Så vi samsas.

Nu ligger vi i tältet. Kökets trygga oväsen vittnar om att vi får tillgång till vatten (smält snö) och snart även middag. Om vi orkar vara uppe till 12-slaget är högst osäkert. Troligen firar vi in det nya året några timmar tidigare. Kanske samtidigt som våra kamrater i Indien eller så.

För att komplettera vår tidigare lyxiga nyårslunch blev det trerätters till middag. En bit fin korv till förrätt, tortellinin med salami till huvudrätt och chokladbuffé med finchoklad till dessert.

Ska du avge ett nyårslöfte? Kanske att du ska spendera mer tid i skog och mark vore bra! Det ska i alla fall vi försöka göra. Och det nya året hade därför inte kunnat börja bättre för vi har fortfarande ett par dagar kvar av denna tur!

Gott nytt år!

/David och Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.