Dag 8. 7 juli. Snerta – Fredbo 43 km

Precis som VM kvartsfinalen mellan Sverige och England hade denna dag två halvlekar kan man säga.

FÖRSTA HALVLEK – PADDLINGEN

Glada paddlare!

Inför dagens etapp hade vi fått bra förhandsinformations om hur älven skulle se ut. Från den lilla byn Snerta gick vi 2 km för att sedan lägga i kanoten och paddla. Vilken lycka det var att få 18 km fin paddling längs Femundselva och Öygrunnet samt Sennsjøen.

Fjälladdling.

Stora delar av dagen har vi haft fjäll i blickfånget, även om det nu blir allt färre och lägre. Bland annat har vi passerat i närheten av Skagsvola som erbjuder en spektakulär kamvandring som för tankarna till Besseggen.

Slut på halvlek 1.

HALVLEK 2 – PROMENADEN

Från Sennsjøens södra spets hade vi både läst på (enligt Google den allsmäktige) och fått rådet att promenera efterföljande 12 km eftersom den djupa dalgången efter Sennsjøens utlopp skulle innebära många forsar som inte lämpar sig för öppen kanot.

Grusvägspromenad på smal väg och många bilburna semesterfirare.

Rutinerade husbilsägare från Nässjö.

Efter en god lunch fortsatte turen promenadvis med riktning mot Engernäset Där träffade vi på ett supertrevligt äldre par med upptäckarlusten i blodet! Den klingande småländskan gick inte att ta miste på och hemorten var Nässjö. Vi blev bjudna på te och kaffe och hade en fin pratstund om livet ute på tur. Dom var ute på den årliga husbilssemestern. Genom åren har dom hunnit avverka fem husbilar och var nu inne på sin sjätte. Jag och Linnea har pratat om husbil och alla fördelar med en sådan när man vill ut på upptäcktsfärd. Nu är vi mer taggade än någonsin!

Om du undrar varför SPOTen stod stilla mellan 16 och 18.

I Engernäset fanns dessutom 4G och lägligt nog spelade Sverige match mot England. Bara att lyfta på hatten och gratulera! Sverige har verkligen överträffat alla förväntningar, men idag var England det bättre laget.

Två timmars vila från promenad var väldigt skönt. Nu hade vi laddat om för att fortsätta traskandet ytterligare några kilometer innan väg 26 skulle möta Trysilelva. Dock hade vi blivit varnade över det (återigen) låga vattenståndet och att det kunde bli svårpaddlat. Jojo… det var ingen lögn. Kanot-flipper. Där vår kanot agerade kulan. På var och vartannat ställe i älven stack det upp stenar och vi kände en djup suck för att samtidigt besluta oss för att knata ytterligare längs väg och till ett ställe som heter Fredbo. Här finns en camping och vi bor i vårt tält.

Imorgon är planen att ta oss 15 km till Trysil. Förhoppningsvis kommer vi att kunna paddla någonting, men vi är inställda på det värsta. Det positiva är att vi mår bra, får vara ute på tur (vilket är det bästa vi vet), har en kanotkärran som fungerar toppen och att vi fick göra 2 mil jättefin paddling idag.

Sammanfattningsvis kan vi ändå fastslå att den första halvleken var betydligt roligare än den andra.

På måndag säger prognosen att det förväntas rejält med påfyllning av vatten från skyn, positivt!

Ansträngning: 3,5

Vyer: 3

Lunchstället: 2

Paddlingen: Fantastisk paddling från 2 km söder om Snerta till Sennsjøens utlopp. Dessvärre var efterföljande sträcka inte paddlingsbar vilket renderade i 20 km promenad. Det låga vattenståndet ställer till det.

Lägret: På Fredbo camping i tält.

Ha de!

Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.