Dag 9. 8 juli. Fredbo – Trysil 20 km

”Det har inte varit så här lågt vatten sedan 1947”, säger Arne som vi möter längs med väg 26, samtidigt som han räcker över våra nyfyllda vattenflaskor.

Fram till nu har vi haft lyxen att kunna dricka vattnet vi färdats på eller strax bredvid. Bara att stoppa ner flaskan och fylla den, eller att köra ner hela huvudet och girigt klunka i sig vattnet tills törsten är släckt. Men nu när vi närmar oss Trysil och civilisation får vi sluta med det. Så nu blir det vattendunk i båten. Det känns lite stressande att helt plötsligt inte ha obegränsad tillgång till dricksvatten. Plötsligt kan jag få en förnimmelse av hur många människor på jorden lever dagligen där jakten på rent dricksvatten står högst på agendan.

Vi förstår att det är många som lider av torkan, inte minst bönderna. Likaså även vi som hellre vill paddla än att knata bilväg, men i slutändan är det ett i-landsbekymmer eftersom vi trots allt mår bra och njuter av att få vara ute på tur. Det är nog betydligt mer bekymmersamt för jordbrukarna.

Hade räknat med skavsår i händerna men inte på fötterna…

I natt bodde vi på Fredbo camping. Kvinnan som äger campingen var supertrevlig och vet hur ett gott värdskap ska levereras. Från Fredbo blev det promenad totalt 20 km. Detta blev hela dagens etapp. Det är rätt så slitsamt att gå efter väg, speciellt asfaltsväg vilket gör att fötterna tar stryk.

Jo man tackar!

Väl framme i Trysil passade vi på att lyxa till det med en hamburgare och en kall. Det var ljuvligt! Söndagar i Norge innebär att det mesta har stängt, men som tur var fanns ett Kiwi öppet som gjorde att vi kunde förstärka matförrådet.

Vi känner oss väldigt välkomna i Trysil!

På kvällskvisten träffade vi Axel som en gång i tiden pluggat på Hållands Folkhögskola tillsammans med David. Han bor i Trysil och jobbar på Trysilguiderna med bland annat forsränning. Han hade bra information om sträckor längs älven. Guld värt!

Nu bor vi på Trysil camping och imorgon är vilodag. Därefter styr vi riktningen mot Långflon och Sverige.

Nu har turen pågått i 9 dagar och vi har avverkat ganska exakt 20 mil.

Allt gott!

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.