Dag 17. 16 juli. Ekshärad – Råda, 21 km

Skönt med lite ”riktig” frukost!

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Efter en lugn och skön morgon med inmundigande av en riktig frukost på Sun Dance ranch fortsatte vi att paddla söderut längs Klarälven. Vädret fortsätter att visa sig från sin bästa sida. Samtidigt läser vi om att det råder skogsbränder på flera håll i Sverige och förfaras över den torka som råder. Måtte det snart vända och börja regna (önskvärt är regn på natten och solsken på dagen)!

Radioprat med Gustav på P4 Värmland.

Vi hade bestämt träff med P4 Värmland runt lunchtid längs älven för ett litet prat om vår kanotfärd. Vi hittade en liten strand precis jämte vägen där vi kunde ses. Du kan lyssna på klippet här!

Skoparkering för badsugna.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

När vi stannade till vid vad som bäst kan beskrivas som en skoparkering för badare som knatat en bit genom vattnet för att ta sig ut på en sandbank ropas det plötsligt: ”är det Sundbornsfolk?” Bekantas bekanta som hade koll på att vi skulle passera. Blev en trevlig pratstund!

Turen startade på 776 möh i Käringsjön. Nu är det snart under 100 höjdmeter kvar till noll.

Idag har vi paddlat ca 13 km innan vi blev tvungna att ta upp kanoten för fortsatt promenad. Nu börjar kraftverks-rajden på riktigt. Vi har totalt åtta kraftverk kvar att forcera innan vi når Vänern. Edsforsen, Skoga, Krakerud, Forshult och Skymnäs ligger tätt och vi har fått tips att lyfta förbi samtliga på samma gång. Därför har vi promenerat ca 9 km och kommer att spendera natten på en camping här i Råda. Lyckligtvis kunde vi promenera största delen på den nedlagda järnvägen som numera är omgjord till en asfalterad bilfri väg som är perfekt för cykling, promenad och rullskidor. Den heter Klarälvsbanan och dess sträckning går mellan Karlstad och Hagfors 90 km. Från Hagfors och norrut till Sysslebäck tar Klarälvsleden vid och består av grus och asfalt som lämpar sig för vandring och cykling. Klarälvsleden är totalt 120 km lång.

Fin paddling på Klarälven.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Imorgon fortsätter färden och vi kommer att promenera ca 14 km innan vi kan lägga i kanoten för några kilometers paddling till Munkfors. Där väntar ytterligare ett kraftverk. Sedan i Deje och Forshaga innan vi når Vänern.

Ha det bra!

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.