Dag 26. 25 juli. Lurö – Långö (Kållandsö naturreservat), 39 km

Dagen som vi har sett fram emot med skräckblandad förtjusning. Dagen då vi ska korsa Vänern.

SPOT, karta och kompass förvaras lättillgängligt.

Igår bytte Linnea hastigt några ord med en man som bodde på Värmlandsnäs. Hon nämnde att vi idag skulle paddla till Lurö och dagen efter planerade att fortsätta mot Kållandsö. Mannens spontana svar var att om vi paddlar inomskärs bland öarna till Lurö så går det bra, men till Kållandsö svarade han bara ”paddla till Kållandsö?! I den där lille (han menade alltså kajaken). Det kommer aldrig att gå”. Men vi tänkte annorlunda. Så länge vinden inte var för stark.

Vi vaknade lite tidigare än vanligt för att komma iväg. Väderprognosen skvallrade om svaga vindar på morgonen och troligen tilltagande. Vi åt frukost på STF Lurö Vandrarhem. Till frukosten var det nybakade scones, hemma-inlagd gurka, omelett och en massa annat smarrigt. 5 av 5 scones i betyg! Nästan så att jag där och då hoppades på storm och inställd paddling för att få stanna en dag till.

Vänern tar och Vänern ger.

Foto: Niclas Bentzer

Öppet vatten vid korsning av Vänern.

Foto: Niclas Bentzer

Bensträckare på Stora Mellskär.

Vi hade som plan att först paddla till sydöstra spetsen på Lurö, Stångudden. Därifrån vidare till Trädgårdsholmarna där det ligger ett gammalt vrak. Fortsatte sedan att hålla oss på östsidan om fågelskyddsområdet Ruskskär som ligger söder om Lurö. Där ligger dessutom de få öar som finns på vägen mot Kållandsö. Vi gjorde ett stopp på St. Mellanskär där vi gick iland för att sträcka på benen. Det tog oss 2,5 h att ta oss över och på andra sidan väntade en överraskning.

Vi fortsatte mot Spiken och dit hade Lars, Håkan och ”Deluxe-David” även anlänt! Nu gör dom följe med oss i dagarna två. Fantastiskt kul! Alla tre är inbitna paddlare. Håkan och Lars paddlar till och med i egentillverkade kajaker. Det är imponerande!

Lars, Niclas, David och Håkan.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Sköna bad i värmen.

Foto: David Erixon

Alltid kul att vara på tur med David!

Foto: Niclas Bentzer

Hela dagen har varit väldigt fin med bl.a. bad, sköna fikastopp och vi lyckades även knåpa ihop 39 km paddling. Nu befinner vi oss på en liten ö med utsikt mot väst och har fått skåda en vacker solnedgång.

”After bad and before dinner”

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Solnedgång över Vänern.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Skattning 1-5:

Ansträngning: 3

Vyer: 4

Lunchstället: 4

Paddlingen: 5, idag är första dagen vi inte paddlar i stark motvind. Väldigt fin paddling i Kållandsö skärgård.

Ha det bra!

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.