Dag 31. 30 juli. Kungälv – havet utanför Göteborg, 29 km

Det började med en bok som heter ”Nordens längsta vattendrag” för mer än två år sedan. Nyfikenheten när jag bläddrade igenom dess sidor blev till en låga av upptäckarlust som endast kunde tillfredsställas genom att genomföra. Vi har planerat denna tur i över ett års tid och idag nådde vi slutdestinationen efter 31 dagar och 805 kilometer (enligt mätning av våra GPS klockor). Från källan i Käringsjön som ligger i Härjedalen till havet utanför Göteborg. Vi har paddlat Nordens längsta vattenväg!

Två glada paddlare framme i Göteborg.

Känslorna var varit många under dagen. Den som skulle bli turens sista. Självklart infinner sig en stolthet att vi lyckats genomfört turen på det sättet vi velat och mått bra hela tiden. Vi är glada över att få komma fram, men samtidigt kryper vemodet på, för nu är det ju slut. Både jag och Linnea älskar turlivet. Naturupplevelserna, enkelheten som det innebär och att få umgås med varandra. Men nu är det över. I alla fall för denna gång.

Välkomstkommitté ända från Grövelsjön.

Christina och Anders Ejdervik.

Foto: Niclas Bentzer

Målgången blev något alldeles speciellt. Våra vänner Anders och Christina från Grövelsjön välkomnade oss till Göteborg och detta fina mottagande glömmer vi aldrig. En kaffeburk av näver tilldelades oss hängandes i ett band likt en guldmedalj. Därefter bjöds vi på gofika och en avslutande kall öl. Efter ett tag dök vår vän Johan upp. Han bor på Tjörn tillsammans med sin familj. Han kom enkom för att hämta oss och köra våra kajaker till Kajaktiv på Tjörn. Vilken hjälte! Dessutom har vi bjudits på enastående middag, varm dusch, trevligt samkväm, golftävling i trädgården, sovplats, mys med tre dagar gamla kycklingar och imorgon skjuts till tåget som tar oss till Falun. Vi är lyckligt lottade som har så fina människor i våra liv.

Hela turen kan lättast sammanfattas som upplevelserik. Visst har det många gånger varit kämpigt, både fysiskt och psykiskt. Speciellt när Storm smet och vi trodde att han var förlorad, eller då vi fick bära kanot och packning i fyra kilometer i obanad fjällterräng. Anspänningen inför korsningen av Vänern har varit hög. Men vi har fått uppleva storslagna fjäll, dånande forsar, spegelblanka sjöar, djupa skogar, kristallklara vatten, roliga människor och inte minst fått umgås med varandra!

Några höjdpunkter från turen. Ett spegelblankt Femunden med Rendalssølen som utsikt toppar listan. Norra Klarälven med den dramatiska dalgången, fina paddlingssträckorna och sandbankar som inbjöd till härliga bad är en fin upplevelse. Skärgården kring Lurö får högsta betyg. Listan kan göras lång. Den största behållningen, liksom vid alla andra turer är ändå mötena med människor. Både de som vi redan känner som kommer och hejjar på oss till nya bekantskaper vi stöter på.

Det kommer en utförligare sammanställning framöver. Nu ska vi njuta av allt vi har fått vara med om och vila rumporna från att sitta 10 timmar per dag.

Tack för denna gång!

Stort tack till alla som på olika sätt har stöttat oss, både via sociala medier och i verkliga livet.

/Niclas

2 reaktioner på ”Dag 31. 30 juli. Kungälv – havet utanför Göteborg, 29 km

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.