Dag 30. 29 juli. Lilla Edet – Kungälv, 37 km

Näst sista dagen på denna tur. Imorse hade vi 65 km kvar till havet efter att sista slussen i Lilla Edet passerats. En märklig känsla infinner sig om att snart är denna tur, som vi har planerat i ett års tid, över. Tur det finns nya saker att upptäcka!

Paddling på Göta älv.

Det märks på våra kroppar att de nu har anpassat sig till kajaklivet. Vi kan paddla längre sträckor utan att behöva gå i land för att sträcka på benen. Men det börjar också strama lite i axlar och ryggar.

Bohus fästning har gett namn till landskapet Bohuslän.

Foto: Niclas Bentzer

Dagens destination blev Kungälv som har en intressant historia som bl.a. kan skådas i Bohus fästning. Den började att byggas 1308 för att stärka Norges dåtida sydgräns. I mitten på 1700-talet avvecklas fästningen och är numera en restaurerad ruin belägen på en 40 meter hög klippa på Bagarholmen i Nordre älv.

Kexfabriken lägger snart ner och flyttar produktionen till Lettland.

Imorgon beräknar vi att paddla in i centrala Göteborg och vidare ut i havet som enligt Fiskeriverket tar vid längs en linje från nordligaste udden på Älvnabben vid Västerberget i Långedrag över Knippelholmens fyr till västra piren vid Arendals småbåtshamn på Hisingen.

Vi har då gjort vattnets resa från källa till hav längs Nordens längsta vattenväg.

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.