Ett dygn av fjällöpning

Så mycket att se. Så många leder, platser, stationer, stugor och människor. Men för knappt om tid för att hinna allt. Eller?

Jag och Torun hade äntligen lyckats pricka in en ledighet samtidigt och bestämde snabbt att vi skulle sticka ut på tur tillsammans. Vi spånade på flera olika turförslag. Planerna var många. För många för. Vi skulle tvingas välja. Men så kom idén. Varför inte besöka alla platser vi pratat om! Vi testar att springa i 24 timmar. Nyttja dygnets alla timmar då det är ljust hela natten.

Redo för start. Foto: Sara Pettersson

Redo för start.
Foto: Sara Pettersson

Skulle vi orka? Fixar kroppen att hålla på så länge? Vi har båda tidigare genomför fysiska aktiviteter som pågått under lång tid men aldrig över 12 timmar och nu skulle vi dubbla den tiden. Vi enades i tanken om att detta skulle bli ett intressant projekt, att få testa kroppen och samtidigt få fjällupplevelserna. Men hälsan går alltid i första hand och vi var absolut överens att den inte får sättas på spel. Om någon skulle få skadekänningar eller andra problem bryter vi direkt.

Utifrån de 24 timmar vi hade till förfogande räknade vi på att kunna hålla en snittfart på 10 minuter per kilometer, inklusive raster. Det skulle innebära en sträcka på cirka 140 kilometer. Fram med kartan och planera rutt. Ursprungsplanen var att springa enligt följande:

Start: Storulvån

16 km Sylarna

19 km Helags

14 km Fältjägarstugan

14km Helags

18 km Gåsen

16 km Stensdalen

14 km Vålåstugan

20 km Vålådalen

TOTALT: 131 km

Rutten reviderades under turen. Värmen hade tagit hårt under dagen då solen sken mest hela tiden från en klarblå himmel och vinden bara i undantagsfall svalkade oss. Vi beslutade att ta vägen direkt från Stensdalen till Nulltjärn i Vålådalen och därmed kort ner sträckan. 23 timmar och 54 minuter efter det att vi startade vår tur på Storulvån nådde vi fram till Nulltjärn. Total distans blev 102,5 kilometer. För att se hela vår tur kan du se vårat Move på länken nedan.

Jämtlandsfjällen 24H

Nu har det gått ett dygn sedan vi avslutade turen. Mat, sömn och vila har gjort underverk. Kroppen känns lite stel och kantig, speciellt i knäna, och fötterna har fått några blåsor. Myggbetten är inte räknade men de är ganska många. På det stora hela känns allt väldigt bra rent kroppsligt. Bättre än förväntat.

Klicka på någon av bilderna för att starta ett bildspel:

Tack till alla som hejat på oss längs vägen! Tack till Erik för saften, kexchokladen och sällskapet. Tack till Helags för våfflor, middag och samkväm. Tack till Sara för hämtning, fikakorg och omtanke. Tack till David för uppmuntrande ord.

Det är något speciellt att vara ute nattetid. Solnedgång, fullmåne och bara någon timme senare soluppgång. Ljuset förändras drastiskt inom loppet av bara några timmar. Förtrollande och magiskt. Nu vet vi att vi kan springa i 24 timmar. Undra vart gränsen går?

/Niclas

2 reaktioner på ”Ett dygn av fjällöpning

    • Tack Eva!

      Det finns verkligen mycket vackert att se och det är speciellt att vara ute i den ljusa sommarnatten. Det är man för sällan! Solnedgång, fullmåne och strax där efter soluppgång, en ljusshow som slår det mesta.

      /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.