Årefjällsloppet

I helgen gick Årefjällsloppet av stapeln. Jag tänkte i januari att det skulle vara kul att uppleva detta lopp och anmälde mig. Egentligen sträcker sig loppet 7,5 mil från Vallbo till Åre men i år blev det en alternativ sträckning på grund av snöbrist och såväl start som mål ägde rum i Vålådalen.Vi åkte två varv som skilde sig lite ifrån varandra och totalt blev det 47 km.

Damstarten av Årefjällsloppet 2015.

Damstarten av Årefjällsloppet 2015.

Tyvärr får jag en ganska dålig startplats och efter cirka en kilometer råkar jag ut för en mindre begåvad man som kliver rakt in på mina skidor. Vi håller på att falla båda två men det värsta är att han lyckas trampa loss min skida. Den hamnar några meter bakom mig och jag tvingas att vända mot strömmen för att få tag i den. Inte kul att få en sådan start men det får i alla fall till följd att inte en enda person passerar mig under resten av loppet. Efter cirka en halvtimme har det glesat ut sig så mycket att jag inte längre hämmas av min dåliga position utan kan skida på i min egen takt.

Inför loppet har jag inte förväntat mig någon vidare toppform. Sedan Vasaloppet har jag mest bara turat runt på fjället och inte åkt på mina klassiska skidor en enda gång. Kroppen känns dock över förväntan och i stigningarna går jag riktigt bra och passerar hela tiden åkare.

Vädret är helt enastående under loppet. Det har snöat någon decimeter dagen innan och solen skiner nu från en klarblå himmel. På det andra varvet sträcker sig banan upp mot kalfjället via en riktigt lång stigning i vilken jag plockar en massa placeringar. Vi åker bland annat i det så kallade Sapporospåret och jag njuter av varenda backe och en massa mäktiga vyer. Ner från fjället är det en riktigt lång och snabb utförslöpa i vilken klockan visar 59,5 km/h

En trött men nöjd David efter målgång i Vålådalen som badar i sol.

En trött men nöjd David efter målgång i Vålådalen som badar i sol.

Startfältet är riktigt vasst eftersom loppet är sista deltävlingen i långloppscupen Ski Classic. Jag går till slut i mål på tiden 2:43 cirka 35 minuter efter täten på placering 114. Här kan du se samtliga resultat. Här finns en bild från loppet på Ski Classics Facebooksida.

Enligt pulsklockan har åkningen tagit på krafterna och föreslår 120 timmars vila. Ett bra träningspass.

Enligt pulsklockan har åkningen tagit på krafterna och föreslår 120 timmars vila. Ett bra träningspass.

Damernas prispall med segrarinnan Seraina Boner från Schweiz överst på podiet.

Damernas prispall med segrarinnan Seraina Boner från Schweiz överst på podiet.

/David

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.