Test av Peltonen Skinpro

Fakta:
Temperatur: -10
Spår: Hårda och snabba. Bitvis isiga. Bitvis iblåst snö
Vind: 2-3m/s nord väst

Distans: 10.93 km
Tid: 41:18 min
Snitt: 15,9 km/h
Max: 29.3 km/h

Skidor: Peltonen Skinpro 202 medium
Pjäxor: Alpina CCL
Stavar: Rex R1 med stor truga

Drog till spåren vid Lövåsgården en kväll för att åka lite skidor. Passade på att testa ett par Peltonen Skinpro.

Dom har funnits på marknaden rätt länge nu skinpro skidorna och nästa alla märken tillverkar någon modell (med lite olika namn). Skidorna är att betrakta som vallningsfria (fäste alltså) men istället för en lösning med räfflor i belaget så sitter en infräst bit stighud under skidans fästzon.

image

Skinpro teknik med en stighud under fästzonen.

Måste säga att jag har varit tveksam till lösningen. Framförallt levt i tron att stighuden skulle reducera allt för mycket av glidet och därmed göra skidupplevelsen mindre bra. Nu är min tveksamhet utbytt mot entusiasm över denna eminenta lösning! Upplevde glidet som något sämre än med valla, men inte så mycket att det störde skidglädjen. Fästet var att betrakta som klanderfritt, trots bitvis mycket isiga spår.

Hela min upplevelse bygger endast på ett tillfälle med de förutsättningar som rådde då. Kan i dagsläget inte uttala mig om funktionen i andra typer av fören. Exempelvis vad som händer vid blötsnö. Kommer den att fastna?

Den enda riktiga nackdelen jag upplevde var i stakningen när jag gick upp på tå och därmed satt lite extra tryck på skidorna. Då kom stighuden i kontakt med underlaget och ibland kunde det hugga till lite vilket störde rytmen i åkningen. Ska tilläggas att skidorna jag åkte på var 202 cm långa och att jag egentligen nog borde haft ett par 207 med hårdare spann.

image

Skinpro lösningen passar utmärkt för den som vill spendera mer tid ute i spåret och minimera tiden i vallaboden. Denna typ av skida kan även vara det självklara valet för nybörjaren som inte kräver det perfekta glidet (att det bromsar lite kanske är en fördel ibland vid utförskörningen) men som är i behov av bra fäste för att till fullo lära sig behärska längdåkningens olika tekniker. För ställen som sysslar med uthyrning av längdskidor är tipset: släng ut alla par med vallningsfria belag genast och ersätt med skinpro om du inte vill beröva dina kunder en bra skidupplevelse. Det vinande ljudet av fiskfjällbelag bör bli ett minne blott! Har självklart ingen info om hållbarheten och livslängden på stighudarna.

Skinpro bör även vara bra för åkare med högre ambitioner då föret annars kanske kräver klister för att få fäste.

För mig har skinpro bevisat sin duglighet och förtjänar verkligen sin plats i takboxen!

/Niclas

2 reaktioner på ”Test av Peltonen Skinpro

  • Hej!

   Stighudar finns generellt av två sorter:
   – Syntet
   – Mohair

   I vissa stighudar kombineras de båda.

   Mohair är en ullfiber som kommer från Angorageten, en tamger som finns i spridda delar av världen. Geten klipps som vanligt och lämnar efter sig denna naturprodukt. Skulle tro att risken för plågsamheter för angorakatter är väldigt låg, för att inte säga helt utesluten.

   Hälsningar,
   Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.