Tävlingsrapport Borås Ski Maraton

I söndags, 4/2 2018, gick Borås ski maraton av stapeln och jag stod på startlinjen. Spänd av förväntan på hur det hela ska gå. De senaste två åren har jag tränat betydligt mindre än förr om åren och det har så klart speglat av sig på den fysiska prestandan. Jag har istället haft mitt största fokus på min nya tillvaro som familjefar vilket har känts absolut rätt. Men nu när jag börjar bli trygg i den rollen så har jag hittat tid och energi att träna lite mer igen de sista två månaderna.

Som alltid så är planen att köra vasaloppet men jag har åkt ner i leden de senaste åren och landat i tredje led. Men nu är ju förhoppningen att kroppen ska svara bra på den ökade träningen och i så fall vill jag seeda upp mig till andra ledet. Jag körde ett lopp för två veckor sedan som heter Stråkenloppet. Ville mest få ett lopp i kroppen men hoppades så klart på ett resultat som skulle räcka till andra led. Så blev inte fallet. Jag var 34 min efter Markus Jönsson som vann loppet på drygt två timmar och det resultatet räckte bara till fjärde led. Det var förvisso ett långsamt lopp vilket brukar göra det svårare att seeda sig, men ändå trist.

Det gäller att lägga ut sina skidor i god tid innan start.

Det gäller att lägga ut sina skidor i god tid innan start.

När jag kommer till Borås tar jag först en lämplig plats på startfältet och ger mig sedan ut för att känna på spåren. Det har snöat lite sista dygnet men spåren är tryckta ner i konstsnön och är hårda och fina. Det är en fin småkuperad slinga utan några större stigningar. Den är 4,2 km lång och vi ska köra 10 varv.

För första gången någonsin har jag bestämt mig för att starta ett långlopp på helt blanka skidor, det vill säga ingen fästvalla. Flera lopp förr har fästet tagit slut så att jag varit tvungen att staka stora delar men jag har aldrig förr aktivt valt bort det på en så här lång distans. Jag tycker egentligen att det är mycket roligare att använda benen emellanåt men att staka går som oftast snabbare om man är tränad för det och banan är flack nog.

Starten går och jag kommer iväg bra. Skidorna glider fint och det går bra att staka. Redan efter ett varv så märker jag att jag är betydligt närmre täten än förra helgen och det inspirerar. De första fem varven kan jag ligga i en klunga tillsammans med fyra andra åkare. Till en början får jag verkligen ligga i för att hänga med den gruppen men någon gång halvvägs så har jag plötsligt åkt ifrån dem. Jag åker sedan själv något varv och blir sedan passerad av en åkare som jag lyckas följa ett varv men tvingas sedan släppa honom och åker åter själv de sista tre varven. Hela loppet så åker jag med tanken på att kunna seeda upp mig så jag försöker verkligen att ligga på ordentligt under hela loppet för att få en så bra tid som möjligt. Jag riskerar då att ta slut på energi innan mållinjen men den chansningen tar jag gärna, förhoppningen är dock att inte krokna alltför tidigt. Uppförsbackarna blir tyngre och tyngre för varje varv men jag återhämtar mig hela tiden fint när det blir utför och till slut är det bara ett varv kvar och jag har fortfarande bra tryck. Försöker att öka farten lite ytterligare och skär till slut mållinjen på 2:09:09. Segrare är åter igen Markus Jönsson men denna gång är jag istället 22 minuter bakom. Ett stort fall framåt och jag känner mig mycket nöjd och belåten.

1:a Markus Jönsson 2:a Martin Gotting 3:a Joakim Lindberg

Jag är glad att jag orkade trycka på hela vägen och det känns väldigt kul att det funkade så bra att staka. Kanske vågar jag nu att ställa mig i Berga by med blanka skidor. Det återstår att se och kommer till stor del att avgöras av vad det verkar bli för förhållanden under Vasaloppet.

Nöjd David efter en 27:e plats i Borås Ski Maraton

Dagarna som följer blir en nyfiken väntan på vad mitt resultat ska räcka till för startled. Vasaloppets seedningsgrupp har möte på måndagskvällen och någon gång dagarna efter presenteras tabellerna. Jag hoppas att det ska räcka till andra led men känner mig långt ifrån säker. När så den nya tabellen äntligen släpps blir jag väldigt lättad och glad. Min tid räcker med råge till andra led. Nu kan jag träna och tävla vidare inför vasan utan att känna mig pressad att leverera på något seedningslopp.

/David Erixon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.