Dag 28. 27 juli. Västra Bockholmen – Vänersborg 29 km

Stiltje morgon.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

Enligt turplaneringen som skapades innan turen skulle dag 28 vara den sista. Men vi är i Vänersborg så det får nog bli paddling ett par dagar till. Skillnaden mellan plan och verklighet är att verkligheten innehållit tre vilodagar.

Halleberg reser sig brant ur Vänern.

Foto: Niclas Bentzer

Vi har upprepade gånger från flera av varandra oberoende källor fått höra att Vänern är en lurig sjö bland båtfolket. Fram till idag har vi inte märkt så mycket av det tack vare bra väderförhållanden. Men idag fick vi smaka lite på Vänerns branta och frekventa vågor. Dagen började magiskt. Helt vindstilla och vid morgondoppet kunde jag se min egen spegelbild i vattnet. Men efter att vi paddlat ett tag började det att blåsa. Fast denna gång inte sydvästligt som tidigare utan nordvästligt. Vinden har mestadels kommit snett bakifrån hela dagen vilket är lite jobbigt att paddla i.

Vänern har mycket att erbjuda den som gillar paddling.

Foto: Linnea Nilsson-Waara

När vi rundat Hallesnipen och kommit ner till en badplats i södra änden låg vinden på rejält. Vi fick sidvind då vi nu skulle västerut. Vänerns låga vattenstånd har gjort att det bildats många grund som ligger precis under vattnet. Vågorna sköljde över dessa och skapade ett inferno av vitt vatten. Vi manövrerade oss fram mellan grund och vågor. Ett sicksackande.

Plötsligt kom en stor våg och sköljde över Linnea rakt från sidan. Hon tappade balansen och slog runt kajaken. Linnea var snabbt uppe och höll i både kajak och paddel. Det var grunt så hon stod botten och kunde snabbt hoppa i den vattenfyllda kajaken igen. Vi paddlade metrarna till land och tömde kajaken på vatten. All utrustning var kvar och Linnea mår bra, så ingen skada skedd. Men det visar hur viktigt det är att faktiskt träna på dessa situationer, så att man vet hur man ska agera ifall det händer.

Stadspaddling i centrala Vänersborg.

Foto: Niclas Bentzer

Inatt lyxar vi till det med vita lakan och rena handdukar på hotell i Vänersborg . Imorgon kommer ett nytt fenomen uppenbara sig längs turen. Nämligen slussar. Vår plan är att rulla förbi med kärra.

/Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.